Presentation
Kriminalvården IT-avdelningen

Här kombineras it-kompetens med samhällsnytta

Publicerad 13 februari 2024
Foto: Peter Holgersson
Joakim Lidstedt, chef för gruppen Operativ IT-säkerhet och Frida Westerdahl, utvecklare inom Team Externwebb. Foto: Peter Holgersson
Joakim Lidstedt, chef för gruppen Operativ IT-säkerhet och Frida Westerdahl, utvecklare inom Team Externwebb. Foto: Peter Holgersson

– Jag ville inte bara jobba med it, jag ville också använda mina kunskaper till något viktigt. På Kriminalvården kan jag bidra till samhället, växa i min yrkesroll och ha kul längs vägen. It-verksamheten erbjuder massor med möjligheter, säger Frida Westerdahl, utvecklare inom Team Externwebb.

Kriminalvårdens IT-avdelning står mitt uppe i en omfattande resa med fokus på en mer digital kriminalvård. Den pågående transformationen skapar många spännande utvecklingsmöjligheter, inte minst för den som vill arbeta med it-säkerhet.
Joakim Lidstedt var nyutexaminerad civilingenjör i datateknik när han började på myndigheten.
– Jag kom in via ett traineeprogram och trivdes så bra att det var självklart att stanna kvar. Efter två år som utvecklare i integrationsteamet fick jag höra att verksamheten skulle påbörja utvecklingen av ett Security Operations Center och nämnde för min chef att jag var intresserad.
Kort därpå uppstod en vakans som expert inom it-säkerhet och frågan gick till Joakim.
– Min tanke var väl att ha en roll som utvecklare, men jag blev uppmuntrad till att axla det större ansvaret. Idag är jag chef för gruppen Operativ IT-säkerhet, med övergripande ansvar för SOC där vi förebygger, övervakar, analyserar och hanterar myndighetens it-säkerhet och incidenter i realtid.

Systemutveckling och samhällsnytta
Även Frida Westerdahl har uppmuntrats till att axla större utmaningar och ansvar i takt med att kunskap och erfarenhet ökat.
– Jag gick en systemutvecklarutbildning inom .NET och sökte mig aktivt till Kriminalvården eftersom jag ville jobba med något meningsfullt.
Efter en praktikperiod kände Frida att hon hittat rätt. Sedan förra sommaren är hon anställd som utvecklare inom Team Externwebb.
– Jag trivs jättebra i teamet där jag fått rikta in mig mot front end som är det område jag brinner lite extra för. Till alla andra som funderar på en it-karriär inom Kriminalvården kan jag bara säga ”kom hit!”. Här kan man som utvecklare förena samhällsnytta med nöje.
Joakim är inne på samma linje.
– Hos oss kan både nyutexaminerade och erfarna hitta spännande utmaningar och utvecklingsmöjligheter utifrån var och ens personliga förutsättningar och intresseområden. Jag kan verkligen rekommendera alla att söka sig hit.

Kriminalvården

Kriminalvården är en del av rättsväsendet som har ansvar för anstalter, frivård och häkten. Vi arbetar för att göra samhället säkrare och tryggare. Vårt viktigaste mål är att minska återfall i brott – att bryta den onda cirkeln. Under 2024 fortsätter Kriminalvårdens IT-avdelning att växa, och om du är nyfiken på kommande tjänster är du välkommen att höra av dig så berättar vi mer: rekrytering.HK@kriminalvarden.se

Du kan läsa mer om våra utlysta tjänster på: kriminalvarden.se/jobba-hos-oss