Statliga myndigheter

Spännande utmaningar hos myndigheter

Publicerad 13 februari 2024
Text: Carin Brink Foto: Alexander Lindström
Emma Wannberg, enhetschef för drift och infrastruktur på Lantmäteriet. Foto: Alexander Lindström
Emma Wannberg, enhetschef för drift och infrastruktur på Lantmäteriet. Foto: Alexander Lindström

Den snabba teknikutvecklingen skapar möjligheter, samtidigt som ökade säkerhetskrav och stora mängder data innebär utmaningar. Myndigheter behöver olika it-kompetenser som kan skapa samhällsnytta på ett tryggt sätt.

Stora möjligheter skapas för hela samhället när tekniken tar stora kliv framåt. Myndigheter behöver givetvis hänga med i den snabba utvecklingen. Emma Wannberg, enhetschef för drift och infrastruktur på Lantmäteriet, berättar:
– I takt med den snabba teknikutvecklingen föds många nya idéer som bidrar till samhällsnytta och påverkar vår effektivitet positivt. I olika projekt utreds behov och hur vi kan fylla dem. Vi fasar kontinuerligt ut gammal teknik och ersätter med ny.

”I takt med den snabba teknikutvecklingen föds många nya idéer som bidrar till samhällsnytta.”

Påverka samhällsutvecklingen
Emma Wannberg har tidigare både jobbat inom den privata sektorn och drivit eget företag. Hon sökte sig till Lantmäteriet för fem år sedan för att hon ville bidra till samhällsnyttan, jobba i en komplex it-miljö och utvecklas.
– På en statlig myndighet kan du vara med och påverka samhällsutvecklingen genom ditt jobb, det tycker jag är häftigt. Dessutom får du en trygg arbetsgivare. På Lantmäteriet finns goda möjligheter att utvecklas genom att byta roll eller team internt, gå utbildningar och delta i olika forum. Vi har en professionell it-miljö med utmanande och spännande arbetsuppgifter, till exempel containerteknologi. Vi har väldigt kompetenta medarbetare men letar också efter morgondagens stjärnor. Jag själv lockades av att jobba som chef på en myndighet där ledorden är verksamhetsnytta, säkerhet, innovation och framförallt arbetsglädje. Det märks verkligen att människor gillar att jobba här.

En utmaning som är en möjlighet
Ökningen av cyberangrepp i samhället i kombination med höga säkerhetskrav på myndigheter innebär speciella förutsättningar för it-avdelningarna.
– Begränsningen som säkerhetskrav och hot medför innebär också en möjlighet, eftersom vi behöver ligga långt framme när det gäller våra tekniska plattformar. De allra flesta av våra tjänster och system är egenutvecklade, säger Emma Wannberg.
– Samhällsutvecklingen leder till att vi behöver hantera en växande mängd data och utveckla allt på ett skalbart sätt, med ett ekonomiskt hållbart perspektiv. Vi ska producera det som behövs för att kunna leverera vårt kärnuppdrag, varken mer eller mindre. Då uppnår vi balans, fortsätter hon.