Presentation
Atlas Copco Gör karriär

Utvecklingsmöjligheter som aldrig tar slut

Publicerad 13 februari 2024
Foto: Johan Marklund
Wayne Curling, software test engineer och arkitekt, Erika Johansson, embedded-utvecklare och Anton Jennefalk, software tester hos Atlas Copco. Foto: Johan Marklund
Wayne Curling, software test engineer och arkitekt, Erika Johansson, embedded-utvecklare och Anton Jennefalk, software tester hos Atlas Copco. Foto: Johan Marklund

– De många möjligheterna, den hjälpsamma företagskulturen och trevliga kollegorna gör det lätt att trivas i verksamheten. Det känns som att jag kan vara här hela livet utan att bli less på jobbet, säger Erika Johansson, software engineer på Atlas Copco Research and Development.

Atlas Copcos fokus på innovation gör verksamheten till en attraktiv arbetsplats för alla som söker en meningsfull karriär inom it. Wayne Curling, software test engineer och arkitekt har arbetat i företaget sedan 2021.
– Jag arbetade tidigare som konsult och hade ett kortare uppdrag på Atlas Copco. Det jag slogs av var den vänliga atmosfären. Att trivas på jobbet betyder mycket, så efter avslutat uppdrag bestämde jag mig för att söka jobb inom organisationen.
Med facit i hand konstaterar Wayne att beslutet var helt rätt.
– På Atlas Copco finns ett uttalat fokus på innovation som ger karriärmöjligheter åt alla möjliga håll. Den hjälpsamma företagskulturen gör att du utvecklas bara av att vistas i miljön. Själv har jag steg för steg fått nya och spännande utmaningar. Ett exempel är att jag under förra året fick tillbringa tre månader på Teslas fabrik i USA där jag arbetade med att testa mjukvara i våra produkter.

Talangprogram
Erika Johansson läste sista året på KTH:s civilingenjörsutbildning i maskinteknik när hon kom in i verksamheten genom Atlas Copcos Global Internship.
– Jag gjorde mitt examensarbete här, trivdes väldigt väl och har blivit kvar sedan dess. Att jag sökte mig hit beror på att Atlas Copco är ett stort svenskt industribolag där man får jobba med tekniska produkter. Dessutom är det trevlig stämning, företagskulturen hade stor del i att jag sökte mig hit.
Anton Jennefalk, software tester, har en liknande bakgrund.
– Jag pluggade i Linköping där jag läste maskinteknik med masterprofil inom mekatronik. Under studietiden kom jag i kontakt med Atlas Copco genom arbetsmarknadsdagar på universitetet. Jag kom in i verksamheten via ett konsultföretag där jag gick ett talangprogram, trivdes väldigt bra och blev kvar. Här finns en företagskultur där man hjälper varandra och bidrar till varandras utveckling.
Erika påpekar att Atlas Copco är ett stort bolag som ändå lyckas vara greppbart.
– Företaget känns inte så stort när man är inne i det. Både Wayne, Anton och jag jobbar inom Station Critical Software som är en avdelning med enbart mjukvaruutvecklare, men vi har ändå mycket kontakt med kollegor i andra delar av organisationen så det är det lätt att hitta nya utvecklingsspår om man skulle vilja.
Anton är inne på samma linje.
– I mitt team är det just nu mycket fokus på automatisering av manuella testfall och underhåll av befintliga autotestfall. Under mina 1,5 år i företaget har jag lärt mig massor om våra produkter och utvecklats i min roll. Hela paketet är väldigt spännande, man utvecklas både av jobbet och genom samarbetet med kollegor som har olika kompetenser, bakgrunder och erfarenheter.

Globala karriärspår
Erika flikar in att hennes fokus som embedded-utvecklare är att arbeta med handhållna verktyg för bil- och flygindustrin, vilket ger en fysisk koppling till produkterna och en förståelse för hela processen.
– Jag jobbar med hela produkten och förstår verkligen det jag jobbar med. Det är jätteroligt och det jag en gång drömde om när jag satt i skolan och skrev kod. En annan fördel med Atlas Copco är den hållbara arbetslivsbalansen. Jag upplever att människor är engagerade och anstränger sig för att de vill leverera och prestera i projekten, inte för att de måste.
Wayne som redan hade flera års erfarenhet av yrkeslivet bekräftar att Atlas Copco är ett bolag som skiljer sig från mängden, inte minst vad gäller företagskultur.
– Jag har jobbat elva år inom it-branschen och som tidigare konsult mött många olika verksamheter och arbetsmiljöer. Atlas Copco är definitivt mitt favoritföretag och jag kan verkligen rekommendera andra att börja här. Kollegor och kunder finns över hela världen vilket öppnar dörrarna för många spännande karriärmöjligheter. Det är ett jättebra företag.

Atlas Copco

Atlas Copco är en internationell koncern med fyra fokusområden: kompressorteknik, vacuumteknik, industriteknik och energiteknik. Företaget har cirka 40000 anställda och huvudkontor i Nacka.
Inom industriteknik utvecklar Atlas Copco innovativa lösningar för uppkopplad, hållbar och flexibel industriell produktion med kunder över hela världen. Som experter på avancerade åtdragningar erbjuder företaget hela sortimentet från uppkopplade industriella åtdragningsverktyg, styrsystem och servicelösningar.

www.atlascopco.com