Tillämpad AI

AI ökar myndigheters effektivitet och kvalitet

Publicerad 17 februari 2025
Text: Annika Wihlborg Foto: John Resborn
Ann-Charlotte Munkhammar, enhetschef för tillämpad AI på Försäkringskassan. Foto: John Resborn
Ann-Charlotte Munkhammar, enhetschef för tillämpad AI på Försäkringskassan. Foto: John Resborn

AI skapar många möjligheter och utvecklingen går fort, inte minst i myndighetsvärlden. De kommande årens AI-utveckling avgörs i mångt och mycket av hur myndigheterna kan hantera dess mjuka sidor, exempelvis juridiska, etiska och organisatoriska aspekter. Det anser Ann-Charlotte Munkhammar, enhetschef för tillämpad AI på Försäkringskassan.

– AI-teknologi har en enorm potential att skapa värde för såväl myndigheters interna verksamhet som för medborgarna. Förväntningarna från medborgarna ökar dessutom i takt med att AI blir mer tillgängligt i andra delar av samhället. En viktig del av samtliga myndigheters grunduppdrag är att vara tillgängliga, erbjuda ett gott bemötande och ge god service. AI kan bidra till att myndigheterna ännu bättre uppfyller dessa krav, säger Ann-Charlotte Munkhammar, som är systemvetare och har arbetat med programmering, test och projektledning innan hon 2019 tillträdde sin nuvarande roll på Försäkringskassan.

”AI-teknologi har en enorm potential att skapa värde för såväl myndigheters interna verksamhet som för medborgarna.”

Ledande bland myndigheterna
Försäkringskassan har använt AI sedan 2019 och är idag ledande bland myndigheterna inom AI-tillämpningar. Myndigheten använder bland annat AI för att underlätta för sina medarbetare i vardagen i form av olika typer av administrativa stöd, exempelvis sökfunktioner, textanalys, översättning och kategorisering.
– AI kan användas för att öka myndigheters effektivitet, precision och kvalitet inom många olika områden. Tillämpad AI hjälper oss också att använda skattemedel på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt. Myndigheter kan också använda AI för att göra olika typer av prediktioner, analysera och identifiera avvikelser i stora datamängder och för att effektivisera administrativa processer, säger Ann-Charlotte Munkhammar.

Kombinera AI-teknologier
Hon betonar att AI-begreppet inkluderar betydligt mer än enbart generativ AI, som på senare år fått mycket uppmärksamhet.
– Det är viktigt att vidga perspektivet och vara redo att nyttja hela den samlade AI-floran. Det är först när vi kombinerar flera olika AI-teknologier som dess fulla potential kan tillvaratas. Man bör också ha i åtanke att AI-teknologin är långt ifrån fulländad. AI-utvecklingen har idag kommit betydligt längre än vad jag själv trodde för tre år sedan. Det är inte de tekniska begränsningarna som har hindrat oss från att komma ännu längre. Om vi ska kunna skala upp AI-användningen och fullt ut nyttja alla dess möjligheter behöver vi kunna agera utifrån ett helhetsperspektiv som även inkluderar, etik, juridik och mänskliga faktorer, säger Ann-Charlotte Munkhammar.