Migrationspolitiken står inför vad som närmast kan beskrivas som ett paradigmskifte. En viktig nyckelspelare i förändringsarbetet är Migrationsverkets it-avdelning. Här får medarbetarna möjlighet att utveckla nya lösningar samtidigt som de gör skillnad för hela samhället.
Gillar du att utveckla ny teknik och lösa komplexa problem tillsammans med fantastiska kollegor? Vill du vara med och bidra till samhällsnyttan? Då är det till Migrationsverket du ska söka dig. Och enligt Susanne Björk, huvudarkitekt inom verksamhet på Migrationsverket, är det perfekta tillfället just nu.
En samlad europeisk asylpolitik, stora satsningar på kvalitativ arbetskraft, ett utökat brottsförebyggande arbete och en utveckling av myndighetens informationshantering, är bara några av de uppdrag som är på agendan.
– Det pågår stora förändringar där vår myndighet är i fokus, säger Susanne och betonar vikten av att arbeta utifrån en gemensam arkitekturell målbild och ram nu när förändringstakten är hög.
Stora resurser satsas på att förverkliga de förändringar som krävs för att hänga med i politiken. För medarbetarna på Migrationsverket innebär det möjlighet att arbeta med spännande utvecklingsprojekt, intressanta analysarbeten samt förvaltning och utveckling av de system som redan finns på plats.
Jobba med IT hos oss på Migrationsverket. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster
Många förmåner
Utöver spännande projekt kan Migrationsverket locka med en mängd förmåner. För kravanalytikern Ida Trosell var det just förmånerna som fick henne att söka sig till Migrationsverket för snart tre år sedan.
Generösa distansavtal, ersättning för sjukvårdskostnader, extra semesterdagar och kompletterande föräldrapenning är bara några av dem.
Det senaste året har Ida och hennes team arbetat med att utveckla en tjänst där människor från 22 viseringsfria länder och territorier, som söker uppehållstillstånd för arbete och studier, ska kunna göra digitala passkontroller istället för att resa till en ambassad. Utvecklingen av biometriska lösningar och e-legitimation har på ett konkret sätt visat vilken omedelbar nytta it-avdelningen bidrar med.
– När vi släppte tjänsten kunde vi följa hur många som använde sig av den. Det var en speciell känsla när det plingade till och vi såg hur den första användaren dök upp på våra skärmar, säger Ida och berättar att under de 100 första dagarna sparades det in resor motsvarade 86 varv runt jorden.
Möjlighet att göra skillnad
Möjligheten att göra skillnad och bidra till samhället var det som fick Lena Ericson att, efter 22 år inom bank och finans, söka sig till Migrationsverket.
– Jag har byggt upp mycket erfarenhet och kompetens under åren och det kändes bra att få använda den för att göra skillnad. Arbetet känns värdefullt och lite mer på riktigt, säger Lena vars fokus ligger på masterdata och informationshantering.
Lena och hennes team utvecklar och moderniserar systemlandskapet inom masterdata där första delen är ”person”. Det är en viktig del i arbetet med att kvalitets- och framtidssäkra myndighetens informationshantering för att bland annat skapa förutsättningar för ökad informationssäkerhet, ett större informationsutbyte med externa intressenter, att motverka välfärdsbrott och hot mot samhället samt att möjliggöra automatisering och användning av AI.
– Äntligen kommer myndigheten få använda biometri i större omfattning, alltså tekniker som fingeravtryck och ansiktsigenkänning. Det underlättar enormt för oss att via biometri säkerställa att personer endast finns under en identitet i våra system, säger hon.
Ytterligare något som gör att Lena trivs är kollegorna.
– Jag uppskattar alla kloka, kompetenta, lösningsfokuserade och hjälpsamma kollegor. Det är fantastiska människor som jobbar på Migrationsverket, säger Lena.
Teamkänsla och kompetensutveckling
Hon får medhåll av systemutvecklaren Jan Tikkanen. Jan utvecklar och förvaltar Migrationsverkets interna system. En dag i veckan går han dessutom Migrationsverkets arkitekturprogram med inriktning mot mjukvaruarkitektur.
Jan började som konsult men, som många andra, trivdes han så bra att han gick över till att bli anställd.
– En stor anledning till att jag trivs så bra är kollegorna och teamarbetet. Det är många duktiga kollegor runt mig och det ger mig goda utvecklingsmöjligheter. Vi ligger dessutom i framkant arkitekturmässigt. Det finns väldigt bra utvecklingsmöjligheter om man vill bli duktig på ny teknik, säger han.
Jobba med IT hos oss på Migrationsverket. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster
Migrationsverket är en av Sveriges största myndigheter med drygt 6000 medarbetare och verksamhet över hela landet. Myndigheten ansvarar för frågor som rör bland annat uppehållstillstånd, arbetstillstånd, visering, medborgarskap och återvandring.
Tack vare myndighetens storlek finns det goda möjligheter att växa och byta till andra roller i verksamheten. Vi satsar också stort på kompetensutveckling.
Migrationsverket är en del av ett större system där vi samarbetar och delar information med andra myndigheter, både i Sverige och inom EU. Det innebär att utvecklingsarbete även omfattar externa kontakter.
Vi tar gärna emot spontanansökningar och söker brett efter systemutvecklare, kravanalytiker, olika arkitektroller, it-säkerhetsspecialister, it-projektledare, produktägare, BI-experter med mera.
Välkommen till en händelserik arbetsplats där du får möjlighet att göra skillnad!
migrationsverket.se