Framtidens byggbransch måste spegla samhället

Publicerad 14 juni 2016
Text: Anette Bodinger, Foto: Skanska

Pierre Olofsson, vd för Skanska Sverige.
Pierre Olofsson, vd för Skanska Sverige.
– Min förhoppning är att framtidens byggbransch speglar samhället i övrigt. Om vi inte lyckas med inkludering, lyckas vi heller inte med mångfalden. På den resan finns mycket kvar att göra, men det är dit vi måste sträva, säger Pierre Olofsson, vd för Skanska Sverige.

Pierre Olofsson började läsa till civilingenjör i Lund för nästan 30 år sedan. Direkt efter examen från LTH:s Väg- och vattenprogram 1993 började han som trainee på Skanska.
– Att jag blivit kvar i alla år beror på att jag fick en god start. Direkt efter anställningen fick jag en väldigt bra mentor som gjorde att jag kände mig sedd redan från början. Sedan har jag fått nya utmaningar hela tiden och vuxit i takt med uppgifterna.
En milstolpe i karriären var när han som 31-åring fick tjänsten som distriktschef för Skanska i Lund.
– Jag minns att det var ganska nervöst i början och tänkte att hur ska jag klara detta? Men man klarar mer än man tror. Viktigt är dock att ha chefer som tror på dig, eftersom det gör att du blir så mycket bättre själv. Skanska har också en tillåtande kultur där det är OK att fråga och göra fel ibland. Skulle du göra fel är inställningen att det är en lärdom.
Pierre Olofsson säger sig inte ha haft någon direkt karriärplan.
– Jag har inte jagat karriären utan försökt göra bra ifrån mig på de poster jag haft och att lära mig så mycket som möjligt under resans gång.

Värderingar
Ett råd till unga ingenjörer som står inför, eller precis har börjat, sin yrkesbana är att ha kul på jobbet och se till att må bra.
– Man ska bry sig om sin hälsa och jobba på ett företag som känns rätt för en själv. För mig passar Skanska bra eftersom det är ett företag med stort samhällsansvar. Jag ägnar mig mycket åt säkerhetsfrågan på våra arbetsplatser. Tanken på att det jag gör kan bidra till en säkrare byggbransch och att människor kommer hem till sina familjer, är värd långt mycket mer än pengar. Man får helt enkelt hitta ett företag vars värderingar stämmer överens med ens egna.
De ingenjörer som väljer byggbranschen menar han går en spännande framtid till mötes.
– Vi behöver bygga så mycket mer i Sverige, både bostäder, infrastruktur och hela städer vilket för med sig en stor mängd mycket spännande jobb. Branschen behöver alla typer av kompetenser.
För framtiden hoppas Pierre Olofsson på en byggsektor där alla människor har rätt att vara som de är.
– I morgondagens byggbransch hoppas jag att vi lyckats med inkludering och mångfald och har en byggbransch som speglar samhället i övrigt.