”Gå utanför din comfort zone”

Publicerad 14 juni 2016
Text: Rebecka Guzman, Foto: Anna Sigvardsson

Ulrika Kolsrud, chef över Global Hygiene Supply på SCA.
Ulrika Kolsrud, chef över Global Hygiene Supply på SCA.
Intresset för människor har alltid varit en stark drivkraft för Ulrika Kolsrud, som gjort en strålande karriär som chef inom hygien- och skogsindustriföretaget SCA.
– Man måste både kunna, vilja och våga för att ta sig framåt, råder hon andra kvinnliga ingenjörer som kliver in i en ledarskapsroll.

För över 20 år sedan började Ulrika Kolsrud på SCA och bara tre år senare tog hon klivet in i en arbetsledande roll som laboratoriechef och ställföreträdande produktutvecklingschef. Intresset för ledarskap hade hon redan på universitetet, då hon utöver marknadsföring valde att läsa psykologi efter att ha tagit en civilingenjörsexamen i kemiteknik på Chalmers.
Under sina år på SCA har hon jobbat inom ett flertal områden, både strategiskt och operativt, inom teknik och marknadsföring. Fram till förra året ansvarade Ulrika Kolsrud för forskning och utveckling inom personliga hygienprodukter och idag är hon chef över Global Hygiene Supply inom personliga hygienprodukter och ingår i koncernledningen.
Att ha en bred erfarenhet av olika delar av verksamheten, ha jobbat både strategiskt och operativt i olika delar av värdekedjan, har varit till stor nytta under hennes karriär.

Vilka är dina råd till kvinnliga ingenjörer som funderar på en chefsroll?
– Man måste både kunna, vilja och våga för att ta sig framåt. Min erfarenhet är att kvinnor kan ha svårare för att våga, så mitt råd är att gå utanför din comfort zone, du växer in i det nya snabbare än du tror. Kvinnor kan också behöva pushas mer för att våga ta steget vidare och då gäller det att ha stöttande chefer, personer runtomkring som lyfter en, ger en feedback och visar förtroende.
Vad är då ett gott ledarskap? Jo, att skapa motivation och inspiration, hjälpa medarbetaren att förstå hur han/hon bidrar till helheten och se till att han/hon har en balans mellan stöd och utmaning är a och o anser Ulrika Kolsrud.
– Sedan gäller det att ge en tydlig vision men också fungera som olja i maskineriet – skapa förutsättningar för att arbetet flyter på bra.

Slutligen, hur ser du på ditt eget ledarskap?
– För mig är det viktigt att vara lyhörd och att situationsanpassa det. Det gäller att göra det som är bäst för individen. Sedan handlar det om att leverera där jag befinner mig genom att vara en lagspelare och alltid ha företagets bästa inför ögonen.

Ulrika Kolsruds bästa karriärtips:
• Välj ett arbete som är roligt, intressant och stimulerande. Att du har ett jobb du trivs med är en förutsättning för att göra en bra insats.

• Se till att hamna i rätt sammanhang, både sett till roll, chef, arbetsmiljö och kollegor.

• För mig har det hjälpt att inte bara ha ingenjörsbakgrund utan också ha humaniora med mig. Men inte minst har det varit en fördel att ha arbetat med olika områden.

• Tänk på att du inte behöver gå ”uppåt” för att göra karriär, du kan gå sidledes eller till och med nedåt. Det har jag själv gjort när jag gick från FoU till marknadsföring.