Positiv bild kan locka kompetens

Publicerad 14 juni 2016
Text: Clas Lewerentz, Foto: David Magnusson

Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.
Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.
Det finns ett skriande behov av ingenjörer inom byggbranschen. Men medias ofta negativa bevakning av branschen är ett hinder för att locka kompetens till byggområdet, menar Ola Månsson, vd i Sveriges Byggindustrier.

När man ser på statistik över ingenjörers kännedom om byggbranschens aktörer är det alltid de stora byggföretagens namn som kommer upp.
– Ja, de har lättare att rekrytera än de små och medelstora företagen. De stora företagen satsar väldigt mycket på utvecklingsvägarna för unga ingenjörer. De har exempelvis traineeprogram och ibland internationella program och en ung ingenjör som söker sin första anställning attraheras av företag som erbjuder program för din personliga utveckling. Det är en jätteviktig faktor. En annan viktig bit i det här att företag som man vet får vara med i intressanta projekt attraherar tekniskt sinnade ingenjörer med entreprenörkänsla, kommenterar Ola Månsson, vd i byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation Sveriges Byggindustrier.

Börja redan i skolan
Behovet av ny ingenjörskompetens i branschen är stort och kommer att fortsätta vara så, inte minst mot bakgrund av regeringens mål att bygga 700 000 nya bostäder till 2025, konstaterar Ola Månsson.
– Det krävs enormt mycket ingenjörskompetens att leda detta. Vi har inriktat oss mycket på att det ska finnas tillräckligt med yrkesarbetare, men jag får nog säga att det mest skriande behovet är ingenjörskåren.

Hur behöver byggföretagen jobba för att öka sin acceptans bland ingenjörer?
– Man ska börja redan i skolan och locka till sig ungdomarna till att vilja växa i våra företag, framhåller Ola Månsson som själv växte upp med en pappa som var utbildad civilingenjör från KTH. Ola har följt i fotspåren med civilingenjörsutbildning inom Väg & Vatten och en bred yrkeskarriär inom bygg- och fastighetsbranschen med ledande befattningar på bland annat Skanska, Hifab och NVS Installation AB.
– Branschen möter dessvärre ett stort motstånd. Det som skrivs i tidningarna handlar ofta om konflikter med våra fackförbund, om fuskbyggare, svartarbete, lönedumpningar. Det skrivs ofta negativt om de delar av branschen som vi själva vill få bort, och det arbetar emot oss när vi ska locka nytt folk till branschen, framhåller Ola Månsson.

Karriärråd till nyblivna ingenjörer?
– Tag chansen att komma ut i projekt och lär dig grunden i ett projekt. Du behöver den värdegrunden och förståelsen när du jobbar i kommande ledande befattningar. Det är jätteviktigt. Och det är mycket lättare att anställa en person som kanske inte har de allra bästa betygen men som är glad och visar framfötterna och vill någonting och är samarbetsvillig, för det här är lagarbete, avslutar Ola Månsson.