Topprankas av Sveriges ingenjörer

Publicerad 14 juni 2016
Text: Anette Bodinger

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
ÅF är det konsultbolag som rankas allra högst i Framtidens Karriär – Ingenjörs senaste imageundersökning.
– Det är förstås mycket glädjande och ett kvitto på att det vi gör är rätt, säger Karin Tersmeden, HR-chef på ÅF-Infrastructure.

Karin Tersmeden, HR-chef på ÅF-Infrastructure.
Karin Tersmeden, HR-chef på ÅF-Infrastructure.
Över hälften av ingenjörerna i Framtidens Karriär – Ingenjörs undersökning svarar ”ÅF” på frågan om vilken samhällsbyggnads- och infrastrukturkonsulter de kan sig att arbeta för. Det fina betyget, tror Karin Tersmeden, beror dels på att ÅF är ett bolag i stark tillväxt med riktigt bra lönsamhet, dels på att man vunnit flera stora spännande uppdrag under senare tid, vilket borgar för goda utvecklingsmöjligheter.
– Bara inom Division Infrastructure (där samhällsbyggnad ingår) rekryterar vi cirka 450 personer årligen, 30 procent av dessa kommer direkt från högskolor och universitet. För oss är det dock inte enbart viktigt att rekrytera, minst lika viktigt är att behålla och utveckla vår befintliga personal.

Olika kompetens och bakgrund
En annan orsak till den höga rankingen tros vara att många är nyfikna på ÅF som gjort sig kända för att våga tänka lite annorlunda i en annars ganska konservativ bransch.
– Vi vinnlägger oss om att hitta kreativa människor som kan tänka i nya banor, har ett stort engagemang och vill åstadkomma något. Det skapar en spännande medarbetarmix och många tilltalas av att få utvecklas tillsammans med människor som har olika kompetenser och bakgrunder.
Karin Tersmeden är övertygad om att det ligger i tiden att arbeta med samhällsbyggnad och infrastruktur.
– För 20 år sedan var det it-branschen och dot-combolag som gällde. Den eran har vi lämnat bakom oss men den har fört med sig ett stort it-kunnande i landet och Sverige har bland annat blivit världsledande på utveckling av dataspel. Den kunskapen kommer väl till pass även inom samhällsbyggnadssektorn. Men i­stället för att bygga virtuella spelvärldar kan de hos oss vara med och forma framtidens infrastruktur i den riktiga världen, en spännande utmaning som allt fler unga ingenjörer verkar ha upptäckt tjusningen med.