Presentation

”Arbetet på HSB är mer än bara ett jobb”

Publicerad 15 juni 2017

HSB Göteborg flyttade nyligen sitt huvudkontor till Chalmersområdet för att öka samverkan och komma närmare forskningen. Foto: White arkitekter/Åke E:son Lindman
HSB Göteborg flyttade nyligen sitt huvudkontor till Chalmersområdet för att öka samverkan och komma närmare forskningen. Foto: White arkitekter/Åke E:son Lindman
Samhällsansvar, innovation och kompetens är tre ord som genomsyrar HSB Göteborgs verksamhet.
– Vi är och har alltid varit en viktig samhällsbyggare, säger Rickard Fränberg, projektchef för nyproduktion på HSB Göteborg.

HSB tar sin innovativa tradition ett steg vidare i och med HSB Living Lab. I nära interaktion mellan människor och forskare avser HSB skapa framtidens boende i tredje generationens Living Lab. Laboratoriet är en världsunik arena där företaget utvecklar nya sätt att bygga och forma framtidens boende.
HSB Living Lab är ett flyttbart modulhus som består av 29 lägenheter. Huset finns på Chalmers Johanneberg i Göteborg. Här ska människor – studenter, HSB-medlemmar och forskare – bo och leva samtidigt som forskning pågår kring tekniska, arkitektoniska och sociala lösningar.

Ett levande experimenthus
Det låter lite som science fiction. Men faktum är att allt smart som forskas fram i HSB Living Lab ska gagna nuvarande och kommande HSB-medlemmar, både när HSB bygger nya hus och förvaltar befintliga. Huset är byggt som en flyttbar byggnad med fyra våningar, med en boendedel med studentbostäder och en utställningsdel där det finns kontor, möteslokal, showroom för forskningsresultat, tvättstudio och mycket mer.
– När vi bygger nya bostadsrättsföreningar skapar vi hem för vanliga människor och det faktum att vi har kontakt med slutanvändaren tidigt i processen gör oss unika, berättar Rickard Fränberg. Vi lägger alltid stor vikt vid att människor ska trivas och vi försöker tillföra unika värden som bidrar till bekvämlighet och livskvalitet. Några exempel från våra nyaste bostadsrättsföreningar är gemensam takterrass, pool på gården och relaxavdelning.

Med ett medvetet arbetssätt
Frågor som ställs i forskningen inkluderar till exempel: Hur kan vi spara på resurser och energi? Hur ska vi laga vår mat, hur ska vi tvätta och hur skapar vi en hållbarhet som passar vårt klimat – idag och imorgon? För att ge svar på dessa frågor samverkar HSB Living Lab idag med nio olika samarbetspartner för att skapa en bred samverkansarena för ny kunskap med fokus på social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet och nya smarta tekniska lösningar som kan användas i framtidens produktion. Bland annat samverkar bolaget med Vinnova kring en innovationstävling där digitala koncept för delningsekonomi i bostadsmiljö ska utvecklas. Vinnarna får chansen att testa sina bidrag i HSB Living Lab. Tävlingen lanseras i vår och leds av Johanneberg Science Park i samarbete med Chalmers och HSB.
Denna medvetenhet om sociala, ekonomiska och ekologiska utmaningar genomsyrar HSB:s verksamhet på alla nivåer. Exempelvis arbetar HSB Göteborg allt mer digitalt och bara de senaste två åren har pappersanvändningen minskat med hela 90 procent.

Modernt och kreativt
Till skillnad från andra bostadsbyggare stannar dessutom HSB kvar och förvaltar husen när färgen har torkat. Susanne Rodin arbetar som projektledare för ombyggnadsprojekt på HSB Göteborg.
– Som HSB-förening får man mycket gratis om man tar hjälp av oss med projektledningen. Eftersom vi oftast har byggt fastigheten så har vi både historiken och kompetensen med oss, säger hon.
Susanne Rodin är miljöingenjör med VVS-inriktning i botten. Hon är verksam på HSB:s huvudkontor i Johanneberg Science Park i Göteborg, en modern och flexibel arbetsmiljö som ger stort utrymme för utveckling och kreativitet. Där ansvarar hon för uppemot tio renoverings- och ombyggnadsprojekt. Det kan till exempel handla om stambyten, tvättstugor eller att bygga om vindsutrymmen till bostäder.
– Det roligaste med jobbet är att det innebär så många möten med människor, säger hon. Våra uppdragsgivare är oftast bostadsrättsföreningarnas styrelser som består av personer i olika åldrar och med varierande bakgrund.

Mer än bara ett jobb
Rickard Fränberg själv började jobba på HSB för 18 år sedan och alltsedan dess har han haft flera olika roller. Idag arbetar han som projektchef för nyproduktionsprojekt.
– HSB Göteborg är en organisation som erbjuder stora möjligheter till utveckling och karriär, säger han. Mitt arbete är både flexibelt och omväxlande och framför allt får jag ägna mig åt något som är viktigt för människor: deras boende. Det är en stark drivkraft och gör arbetet på HSB Göteborg till mer än bara ett jobb.

HSB Göteborg
• Grundat år: 1925
• Antal anställda: cirka 300
• Antal medlemmar: 67 000
• Antal förvaltade brf:er: Cirka 350

HSB är hållbarhetsverifierade enligt ISO 26 000 och miljödiplomerade via Göteborgs stad.
www.hsb.se

www.hsb.se