Presentation

Innovation är framtiden för ASSA ABLOY

Publicerad 15 juni 2017

Urban Wellholm, Director Product Innovation på ASSA ABLOY Shared Technologies. Foto: Patrik Lindqvist
Urban Wellholm, Director Product Innovation på ASSA ABLOY Shared Technologies. Foto: Patrik Lindqvist
På ASSA ABLOY Shared Technologies blir mjukvaruutvecklarna allt fler. I och med digitaliseringen handlar låsbranschen inte längre bara om fysiska lås. Det handlar framför allt om nya innovationer där lås kopplas upp mot appar och molntjänster.

I tider när lås- och identitetslösningar blir elektroniska står man inför nya säkerhetsutmaningar. Mjukvaruutvecklare på ASSA ABLOY:s gemensamma inno­vationscenter, Shared Technologies, satsar stort på att utveckla digitala och mobila låslösningar med integrerade säkerhetssystem för alla typer av dörr­miljöer. Förutom myndigheter och företag är det allt fler privatpersoner som efterfrågar elektroniska lås.
– Digitaliseringen är här för att stanna och vi ser att Internet of Things inom låsbranschen är i full fart med nya appar och molntjänster, säger Urban Wellholm, Director Product Innovation på ASSA ABLOY Shared Technologies och berättar att man förra året rankades för tredje gången som ett av världens mest innovativa företag.
– Innovation är den viktigaste drivkraften för att vi ska kunna växa och fortsätta vara världens största leverantör av lås- och dörrlösningar, fortsätter han.

Innovationsdagar ger nya idéer
För att prova nya idéer har Shared Technologies dragit igång ett internt hackaton där mjukvaruutvecklarna får testa nya idéer. Några gånger om året avsätts ett helt dygn åt att ensam eller i grupp brainstorma fram nya lösningar som sen presenteras för varandra.
– Våra innovationsdagar är väldigt uppskattade. Här har man stora möjligheter att utveckla sina idéer, vilket gör jobbet extra roligt, säger Urban Wellholm och berättar att företaget även aktivt arbetar med miljö- och hållbarhetsfrågor där man ser till att investera i att utveckla miljövänliga produkter som också ska minska energiförbrukningen i byggnader.

Bred kompetens viktig
Även mångfaldsfrågor har hög prioritet för koncernen. I den högsta ledningsstrukturen finns 28 nationaliteter och man har som mål att öka antalet kvinnor på chefspositioner.
– Här på kontoret finns en stor spridning i ålder, 25 till 65 år, vilket ger en bra dynamik mellan medarbetarna och stor flexibilitet. Att ha mångfald med bred kompetens är extra viktigt för att vi ska fortsätta vara ledande i branschen, och i den ledningsgrupp jag själv tillhör är det 50% kvinnor, avslutar Urban Wellholm.

ASSA ABLOY Shared Technologies
Som världsledande inom lås- och dörrlösningar använder ASSA ABLOY de senaste teknologierna för att öppna dörrar till evenemang, utbildning, sjukhus, hem, hotell, flygplatser och företag över hela världen. År 2016 rankades ASSA ABLOY för tredje gången som ett av världens mest innovativa företag av tidningen Forbes. Koncernen har cirka 47 000 medarbetare, verksamhet i mer än 70 länder och en omsättning på 71 miljarder SEK.
www.assaabloy.com

www.assaabloy.com