Presentation
Veoneer

Utveckla system till framtidens självkörande fordon

Publicerad 22 augusti 2018
Karin Denti, avdelningschef för Software & Test på Veoneer. Foto: Patrik Bergenstav
Karin Denti, avdelningschef för Software & Test på Veoneer. Foto: Patrik Bergenstav

Veoneer är ett nytt elektronikbolag som fokuserar på utveckling av säkerhet, förar­assistanssystem och system till självkörande bilar. Som ingenjör hos oss är du verksam i en snabbrörlig och mycket dynamisk bransch.

Veoneer är världens största företag specialiserat på förarassistanssystem (ADAS) och autonom körning (AD). Veoneers syfte är att skapa förtroende för mobilitet. Med gedigen erfarenhet från fordonssäkerhet och teknisk kompetens arbetar Veoneer tillsammans med sina kunder under den största förändring som någonsin ägt rum inom fordons­industrin.

Utvecklar system för självkörande fordon
– Veoneer är en avknoppning från världens ledande bilsäkerhetsföretag, Autoliv, som varit verksam i bilsäkerhetsbranschen sedan 1950-talet. De senaste decennierna har system som på olika sätt underlättar bilkörningen etablerats och utvecklats i snabb takt. Autoliv knoppade av den elektriska delen, nu Veoneer, eftersom vi bedömer att vi med två separata bolag ökar våra möjligheter att verkligen tillvarata marknadens fulla potential, säger Karin Denti, avdelningschef för Software & Test på Veoneer.
Den globala fordonsmarknadens intresse för självkörande fordon är i dagsläget mycket stort och utvecklingen visar inga tecken på att avta framöver.
– Det är just intresset för självkörande fordon som är den främsta drivkraften bakom Veoneers snabba tillväxttakt. Våra tekniska system är en viktig bas och förutsättning för att fordonsindustrins vision om självkörande fordon ska kunna förverkligas. Det är otroligt spännande att arbeta i en bransch där man dagligen bryter ny mark. Att vara en del av ett företag som är pionjärer vad gäller utveckling av system för självkörande fordon innebär att befinna sig mitt i händelsernas centrum, säger Karin Denti.
Veoneer söker framförallt system- och mjukvaruingenjörer, men även hårdvaruingenjörer som vill utveckla framtidens system för förarassistans och självkörande fordon. Erfarenhet av fordonsindustrin är självklart ett plus, men absolut inget måste. Tidigare erfarenhet från komplexa utvecklingsmiljöer värdesätts, oavsett om man arbetat på exempelvis Ericsson eller ett IT-bolag.

Snabbrörligt och flexibelt teknikområde
För att trivas som ingenjör på Veoneer är det viktigt att vilja arbeta inom ett teknikområde där tempot är högt och som ibland präglas av tvära kast, vilket kräver hög flexibilitet och ett nära samarbete med fordonstillverkare och leverantörer.
– Vi tänjer på gränserna och utvecklar teknik som tidigare inte funnits. Vi ligger i framkant, men ingen vet egentligen exakt i vilken riktning marknaden för självkörande fordon kommer att utvecklas i framtiden. Det gör att vi ibland behöver byta riktning snabbt och utveckla nya typer av applikationer och system. Det vi är helt säkra på är att marknaden kommer att vara fortsatt expansiv även framöver, säger Karin Denti.
För ingenjörer som gillar att befinna sig i hetluften, trivs med att arbeta med utvecklingsprojekt som präglas av ständig förändring och vill vara en viktig spelare när det gäller att utveckla effektiva arbetsprocesser kan Veoneer erbjuda många spännande karriärmöjligheter.
– Hos oss kan ingenjörer göra projektkarriär, linjekarriär, arbeta med forskning och utveckling eller specialisera sig på produktionsutveckling på vår produktionsanläggning i Vårgårda. Vi finns i 13 länder, så vi kan även erbjuda goda möjligheter till en internationell karriär, säger Karin Denti.

Veoneer

Veoneer, som börsnoterades i juli 2018, har 7 600 medarbetare, varav 2 400 mjukvaru­ingenjörer. Veoneers produkter har redan installerats i mer än 175 bilmodeller. Mer än 30 miljoner radar, omkring 4 miljoner kameraprodukter och omkring 750 miljoner kontrollenheter för krockkuddar har levererats och leveranstakten ökar.

www.veoneer.com