Presentation
Zenuity

Självstyrande team bakom Volvos självkörande bilar

Publicerad 22 augusti 2018
Foto: Patrik Bergenstav
– Vi jobbar för att skapa en framtid som är grönare, mer hållbar och mer trafiksäker än vad generationerna före oss lyckats med. Shilan Demir (till höger) och Lena Westervall är två av cheferna på Zenuity i Göteborg. Foto: Patrik Bergenstav
– Vi jobbar för att skapa en framtid som är grönare, mer hållbar och mer trafiksäker än vad generationerna före oss lyckats med. Shilan Demir (till höger) och Lena Westervall är två av cheferna på Zenuity i Göteborg. Foto: Patrik Bergenstav

År 2025 ska var tredje ny Volvobil – 400 000 bilar – vara självkörande. Och det är Zenuity – med huvud­kontor på Lindholmen i Göteborg – som ska utveckla mjukvaran. Här får det inte finnas några buggar.

Det sägs att 95 procent av alla bil­olyckor beror på den mänskliga faktorn – föraren. En framtid med bilar styrda av datorer, som aldrig somnar vid ratten eller välter en kaffemugg i knäet, verkar därför mycket lockande. Men det handlar inte bara om säkerheten.
– Självkörande bilar är inte bara en ny funktion som kommer att göra det ännu säkrare att åka bil, det kommer att förändra samhället oerhört mycket, säger Lena Westervall, områdesägare på Zenuity för verktygskedjan eller Continuos Integration and Data Factory.
– Tänk bara vilka möjligheter det finns att få bort stora parkeringsytor när bilarna parkerar själva, ytor som kanske kan användas för odlingar inne i städerna.

Data är nya oljan
Zenuity är ett samriskbolag mellan Volvo Cars och Autoliv som startade i april 2017. Bolaget har redan 575 anställda och ska växa till runt 650 personer, då är det ”nästan fullt” i det egna huset i Lindholmen Science Park.
Bolaget står på två produktben: Avancerade förarstödda system (ADAS) och självkörande bilar (AD).
– ADAS kan vi erbjuda redan idag. AD kommer om några år, runt 2021, säger Lena Westervall.
Inom hennes ansvarsområde, verktygskedjan, jobbar cirka 140 personer, som också är ute på fältet och samlar in data.
– Data är ju den nya oljan. Vi jobbar med AI i vår produktutveckling och behöver oerhört stora mängder data. Det går åt mer tid att hantera, sortera och tvätta data än att träna algoritmerna och nätverken.

Hetaste området för ingenjörer
Ett hetare teknikområde än självkörande bilar är nog svårt att hitta just nu. Zenuity får ungefär 100 kvalificerade sökande på varje ledigt jobb. I skrivande stund finns ett 70-tal lediga IT-jobb på företagets hemsida. I vissa fall kan de sökande välja placeringsort: Göteborg, Detroit eller München. Och fler orter tillkommer:
– Vi har just startat en sajt i Silicon Valley i Kalifornien och ska starta en även i Kina, berättar Lena Westervall.
Framför allt är det mjukvaruutvecklare med olika bakgrunder och inriktningar som sökes.
– Vi har tvärfunktionella team som tar produkten från idé till kund. Så de behöver kunna skriva koden, testa den och kvalitetssäkra hela leveransen, säger Lena Westervall.
Hon läste till ingenjör vid Luleå tekniska universitet och var med från starten av Zenuity. Dit kom hon efter 15 år på Volvo Cars, där hon var med och startade området Aktiv säkerhet.

Självstyrande team ger snabba beslut
– När jag började på Volvo 2002 var vi en handfull personer, men sen dess har det blivit ett ganska stort område och nu ett separat bolag – Zenuity. Här finns en otroligt kreativ miljö, med fantastiskt drivna medarbetare. Vi känner oss som entreprenörer, vi vill verkligen lyckas!
På Zenuity slösar man inte bort mycket tid på beslutsmöten.
– För att vara snabba, vill vi ge teamen mycket mandat att själva ta sina beslut. Vi strävar efter en självstyrande organisation, där man sätter upp mål att sträva mot inom varje produktområde, sedan jobbar teamen ganska självständigt mot de målen, säger Lena Westervall.
Programchefen Shilan Demir tog sin examen som maskinteknik-ingenjör i Halmstad, byggde på med produktutveckling på Chalmers och har jobbat med projektledning i många år, bland annat för Volvo Cars Drive Me. I februari 2018 började hon på Zenuity.

En revolution i hållbar riktning
– Det som drev mig in på den här banan är att det vi gör idag kommer att påverka samhället väldigt mycket på sikt. Vi kan inte fortsätta använda bilen som vi gör idag, det kommer inte att hålla i 100 år till. Men med självkörande bilar kan vi maximera användandet av bilen och hitta på nya sätt att transportera oss, säger Shilan Demir.
– Tillsammans med alternativa bränslen och eldrivna bilar, kommer självkörande bilar att påverka världen i en mycket mer hållbar riktning, kanske det mest revolutionerande som händer i vår tid.
– Även om allt detta ligger långt fram i tiden, måste någon ta de första stegen – och det är här på Lindholmen som vi gör det!

Zenuity

Zenuity AB är ett Joint Venture mellan Volvo Cars och Autoliv.
Autoliv har beslutat knoppa av sitt affärsområde Electronics i det nya bolaget Veoneer, som är hälftenägare i Zenuity ihop med Volvo Cars.

Gör: Mjukvara till system för avancerat förarstöd (ADAS) och självkörande bilar (AD). Zenuity säljer mjukvarulicenser till Volvo Cars och Veoneer. De kan sedan sälja licenserna vidare till andra fordonstillverkare både som en komplett systemlösning ihop med sensorer eller som moduler, beroende på kundernas önskemål.

Mobility Xlab: En av våningarna i Zenuitys hus på Lindholmen upptas av Mobility Xlab, ett samarbete mellan Veoneer, Ericsson, Volvo Cars, CEVT, Volvokoncernen och Zenuity.
Mobility Xlab är både en expoyta och ett innovationslabb för gemensam utveckling av ny teknologi mellan parterna, men också samarbeten med mindre startup-företag, vars idéer man vill stödja eller bli inspirerade av. Syftet med satsningen är att ”stimulera utvecklingen av hela det svenska fordonsklustret, för ökad konkurrenskraft gällande framtidens transportsystem”.
Rent konkret kan samarbetet innebära att anställda på Zenuity flyttar ner ett par våningar till Mobility Xlab, för att under en tid samarbeta med till exempel Ericsson kring Connected Safety eller andra produktområden.

Zenuity AB
Lindholmspiren 2
417 56 Göteborg
Tel: 031-31 36 000

Kontaktperson:
Catarina Falkenström
E-post: catarina.falkenstrom@zenuity.com
www.zenuity.com