Forskning

Professor från Syrien forskar om fordonsteknik

Publicerad 22 augusti 2018
Text: Annika Wihlborg
Anas Fattouh, elektroingenjör och forskare på Mälardalens högskola.
Anas Fattouh, elektroingenjör och forskare på Mälardalens högskola.

För elektroingenjören Anas Fattouh, som är professor och tidigare ägnat sig mycket åt undervisning vid universitetet i Aleppo, innebar flykten till Sverige att han delvis fick börja om på nytt. Efter att ha praktiserat i ett halvår på Volvo Trucks i Göteborg fick han jobb som forskare på Mälardalens högskola.

Jag hade tidigare studerat och bott i Frankrike, men återvände till Syrien, säger Anas Fattouh, som tog sin ingenjörsexamen 1992. Han har sedan dess har doktorerat i automatisk styrteknik och arbetat vid universitetet i Metz i Frankrike och därefter varit verksam som professor vid universitetet i Aleppo.
Han kom till Sverige i januari 2017 och började läsa SFI så snart han fått sitt uppehållstillstånd. Efter ett par månader rekommenderades Anas Fattouh att söka sig till Jobbsprånget, en praktiksatsning för ingenjörer med utländsk examen som Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, arrangerar. En praktik i fyra månader på Volvo Trucks i Göteborg gav erfarenhet av det svenska arbetslivet och en värdefull referens från en svensk arbetsgivare.

Uppskattar teamarbetet
– I Syrien arbetar man ofta på egen hand som ingenjör, men jag uppskattar verkligen den utpräglade teamkultur som råder på många svenska arbetsplatser. Här hjälper och stöttar man varandra inom teamet. En annan skillnad mellan att jobba i Syrien och Sverige är att svenska företag har betydligt mer samverkan med akademin. Där vänder sig teknikföretag i första hand till näringslivet för forskningssamarbeten, säger Anas Fattouh.
Efter praktikperioden på Volvo studerade han svenska på kvällarna och sökte jobb på dagarna. Målsättningen var att få arbeta på ett universitet igen, men Anas Fattouh sökte även till en lång rad industriföretag. Sedan april 2018 arbetar han som forskare på Mälardalens högskola, med fokus på ett samverkansprojekt med Volvo CE i Eskilstuna.

Bytte undervisning mot forskning
– Det var inte helt lätt att få en tillsvidareanställning i Sverige, men till slut lyckades jag. För ingenjörer med utländsk examen som är nya i Sverige gäller det att verkligen anstränga sig och vara beredda att jobba hårt för att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. I Syrien ägnade jag mig mestadels åt undervisning, medan huvudspåret nu är forskning. Jag har ändå stor nytta av min undervisningserfarenhet från Syrien i mitt nuvarande jobb, säger Anas Fattouh.