Presentation
Egnahemsbolaget

Vi minskar sociala skillnader

Publicerad 22 augusti 2018
Foto: Patrik Bergenstav
Annika Mayer, marknads- och försäljningschef och Maria Henriksson, byggchef på Egnahemsbolaget. Foto: Patrik Bergenstav
Annika Mayer, marknads- och försäljningschef och Maria Henriksson, byggchef på Egnahemsbolaget. Foto: Patrik Bergenstav

Ett lite ovanligt bostadsbolag, med full orderportfölj lång tid framöver. Egnahemsbolaget i Göteborg har bara 30 anställda, men har stor påverkan i samhället. Här är två aktuella exempel:

• I kvarteret Makrillen i Gamlestaden ska det byggas 249 lägenheter – både Egnahemsbolagets bostadsrätter och systerbolaget Poseidons hyresrätter – men med en gemensam innergård. En tydlig markering av att det är bra att blanda upplåtelseformer om man vill minska segregationen mellan olika grupper.
• I Övre Lövgärdet – ett socialt utsatt område – ska det för första gången någonsin byggas bostadsrätter, totalt 66 lägenheter i tre sexvåningshus, enligt SABO:s koncept Kombohus för att få ned byggkostnaderna.

Både Makrillen och Övre Lövgärdet är typiska uppdrag för Egnahemsbolaget, som inte är ett ”vanligt” bostadsbolag, utan arbetar för att minska de sociala skillnaderna i hur göteborgarna bor. Det uppnår man bland annat genom att bygga bostadsrätter och äganderätter i områden som domineras av hyresrätter.

Integrerad stad
– Vi är ett litet bostadsbolag med ett stort uppdrag, säger Annika Mayer, marknads- och försäljningschef på Egnahemsbolaget.
– Och just det sociala ansvarstagandet var det som lockade mig, jag tycker att det känns väldigt vackert att jobba i göteborgarnas tjänst.
– Vi skiljer oss från andra bostadsbolag på så sätt att vi har en politiskt tillsatt styrelse och vi ska inte maximera vinsten varje kvartal, utan snarare maximera vinsterna för Göteborg, genom att bidra till en mer integrerad stad.
– Det är hela vårt uppdrag, vårt existensberättigande. Det tycker jag är otroligt tilltalande, det var därför jag började här, säger Annika Mayer, som kom till Egnahemsbolaget för ett år sedan från Next Step och tidigare har jobbat i 20 år inom reklamvärlden.

Intresset ökar
Hennes kollega Maria Henriksson är byggchef sedan april 2018, efter att ha arbetat som byggprojektledare i bolaget i drygt tre år, innan dess var hon projektledare på Vetlanda kommun. Hon tror att Egnahemsbolaget kommer att fördubbla sin produktion framöver. För ett par år sedan låg den på 150 lägenheter per år, om några år handlar det om minst 350.
– Största nyttan gör vi när vi går in och förtätar och bygger bostadsrätter i miljonprogramsområden där det i princip bara finns hyresrätter, säger Maria Henriksson.
Enligt FN:s boendeorgan UN-Habitats principer för ett socialt hållbart bostadsområde bör ingen upplåtelseform ha mer än 50 procent. En ”regel” som många svenska förorter bryter mot.
– Cirka 125 000 göteborgare bor i bostadsområden med 100 procent hyresrätter, så det behövs verkligen en förändring, säger Annika Mayer.

Egnahemsbolaget

Egnahemsbolaget startade 1933 som ”Småstugebyrån”, med uppdrag att bygga småhus för en bredare allmänhet. Idag tar bolaget ett socialt ansvar genom att bygga bostäder med ägande- eller bostadsrätt i områden där hyresrätter dominerar.
Egnahemsbolaget ingår i Framtidenkoncernen i Göteborgs Stad.

Egnahemsbolaget
Box 4034
422 04 Hisings Backa
Besöksadress: S:t Jörgens väg 2
Tel: 031-707 70 00
www.egnahemsbolaget.se