Banksektorn öppnas upp och ny konkurrens förändrar spelplanen. Banksektorn måste fortsätta förnya sig. Och det gör den så gärna. Det menar Monica Grönlund, SEB.
– Bank som verksamhet är väldigt it-tung, vilket är väldigt roligt givetvis. Alla transaktioner sker genom it-system, och väldigt mycket affärsutveckling drivs genom it här. Så pass att affär och it behöver bli ett idag för att driva verksamhetsutvecklingen framgångsrikt, säger Monica Grönlund, domänarkitekt på SEB.
Det finns en stark digitaliseringsvilja inom bankbranschen, menar hon. Något som också är nödvändigt för den som vill stå kvar på marknaden i framtiden. Fajten om bankernas kunder är en helt annan än det har varit.
– Det finns så många som bygger lösningar mot våra kunder, de flesta av dem är nischade och det är en helt ny konkurrens. Det kommer från både låne- och betalningssidan och det är nu upp till bankerna att hänga med.
Utvecklingen öppnar upp
Samtidigt har en rad nya regulatoriska förordningar, med EU:s PSD2 (Revised Payment Service Directory) i täten, förändrat spelplanen. Nu ska finanssektorn bli öppnare för konkurrens med kundernas behov i fokus. Idag upprättas till exempel flitigt API:er som ska hjälpa fintech-bolag och externa utvecklare att ansluta sig till delar av bankernas data.
– Även om man ibland stönar lite över alla regulatoriska regelverk så finns det jättemycket möjligheter i dem. De flesta av dem är ju till för att värna om våra kunder och det vill vi ju, säger Monica Grönlund och fortsätter:
– De flesta vill verkligen vara öppna och försöker hitta affärsmodeller utifrån den förutsättningen.
Ett klart kompetensskifte
För att bankerna ska följa med i utvecklingen krävs även att inte tappa mark i kompetensförsörjningen. Förnyelsetakten är hög och snabba skiften vad gäller kompetensbehov har blivit vardag.
– Det är en värld som förändras hela tiden och man får inte sluta vara nyfiken. Vi behöver bli mer flexibla i våra miljöer, skapa snabbare produktionssättningar med mindre deploybara bitar som kan samexistera. Vi behöver bli ännu snabbare i vår förändringstakt och öka automatiseringen ytterligare.