AI-utvecklingen domineras av it-jättarna

Publicerad 13 februari 2019
Text: Håkan Ogelid

Bo Dahlbom, professor i informatik vid Göteborgs universitet.
Bo Dahlbom, professor i informatik vid Göteborgs universitet.
Investeringarna i artificiell intelligens, AI, kom igång på allvar runt 2012. Google dominerar stort när det gäller investeringar i AI, följt av Amazon och Apple. Parallellt investeras friskt i startups.

Den globala AI-marknaden uppskattas i år, enligt den amerikanska statistikportalen Statista, vara värd nästan 100 miljarder kronor och tillväxten, som håller i sig, var förra året över 50 procent.
Google har, enligt det svenska analysföretaget Radareco, investerat nästan 40 miljarder kronor i AI sedan 1998. På plats nummer två ligger Amazon som investerat närmare 10 miljarder kronor i AI under samma period. Alla är överens om att AI kommer att ha en enorm påverkan på både samhället, organisationer och individer.
Bo Dahlbom, som är professor i informatik vid Göteborgs universitet, har följt utvecklingen av AI länge och är en flitigt anlitad föreläsare om framtidstrender. Han pekar ut två faktorer, som gjort utvecklingen av AI möjlig: hårdvara och tillgång på data.
– Hårdvara har blivit både billigare och effektivare på att lagra och bearbeta data, samtidigt som det finns data att tillgå. Det är grunden för utvecklingen, säger Bo Dahlbom.
Han noterar att den massmediala rapporteringen av AI domineras av budskapet att AI kommer att ta bort arbetstillfällen och att den tar över makt från individerna.
– Så är det inte. Samtidigt som AI-utvecklingen tar bort jobb så skapas nya, och rätt använd kommer AI att göra människan intelligentare. Hittills visar digitaliseringen i allmänhet att det skapats fler jobb än vad som försvunnit.

Gäller att följa utvecklingen
När det gäller påverkan på dem som idag arbetar inom någon it-verksamhet, så kommer AI att ha liten betydelse.
– Precis som tidigare kommer olika slags AI-funktionalitet, tjänster och produkter att köpas från externa leverantörer, typ Google, så det gäller självfallet att följa utvecklingen.
Bland branscherna som tar till sig AI lyfter han fram banker.
– De har mycket pengar och måste hela tiden bevaka sin framtida existens. Dessutom har de tillgång till stora datamängder, som är en förutsättning för maskininlärning.
Sjukvården är en annan bransch där AI kommer att få stor betydelse, bland annat för att effektivare ställa diagnoser. Ytterligare områden är trafik och undervisning.