Presentation
Skanska

Var med och skapa framtidens högteknologiska byggande!

Publicerad 9 mars 2021
Foto: Johan Marklund
Payam Khatibnia och Joakim Sandberg. Foto: Johan Marklund
Payam Khatibnia och Joakim Sandberg. Foto: Johan Marklund

Brinner du för att bidra med nya lösningar, i en bransch som står på tröskeln till ett stort digitalt paradigmskifte? Välkommen till Skanska, som har högt engagemang för den digitala utvecklingen i byggsektorn. Här skapar du framtidens hållbara, säkra och effektiva byggande.

Digitalisering, automatisering och robotisering kommer nu på bred front i byggsektorn och Skanska ligger i framkant, med lösningar för ett högteknologiskt, hållbart byggande.
– Det är en väldigt dynamisk tid att arbeta med IT på Skanska. Vi står inför stora utmaningar och förändringar och de nya teknologierna ger otroligt spännande möjligheter för innovationer, med effektivare och hållbarare byggprocesser och produkter. Det är väldigt kul att få bidra till den utvecklingen, säger Payam Khatibnia, som jobbar med data analytics på Platform Skanska Sweden IT. Payam är ekonom i grunden, men har även tagit kurser i systemutveckling och arbetade som Business Intelligence-konsult innan han kom till Skanska 2018.

Vill du vara med på Skanskas digitaliseringsresa?

Skanska rekryterar kontinuerligt engagerade och drivna IT-talanger, över ett brett kompetensspektrum. Väx professionellt hos oss!

Klicka här för att läsa mer

Brinda Maiti.
Brinda Maiti.

Brett fält
Payam får medhåll av sina kolleger Brinda Maiti, Carl-Johan Fryxell och Joakim Sandberg. Alla menar att det händer mycket när det gäller digitalisering i byggbranschen och detta var en starkt bidragande faktor till varför de lockades till Skanska.
– Automatisering och robotisering förändrar hela kedjan, från hur vi arbetar med våra leverantörer till interna processer, byggande och underhåll. Som IT-expert här på Skanska arbetar man över ett väldigt brett fält och det finns ett mycket starkt stöd från ledningen för det vi gör. Här pratar man inte bara om digitalisering, utan satsar verkligen, säger IT-ingenjören Brinda, som är avdelningschef för automatisering med fokus på IT-processer. Hon började på Skanska som konsult 2014 och när hon efter ett par år fick chans till en anställning tvekade hon inte att tacka ja.

Carl-Johan Fryxell.
Carl-Johan Fryxell.

Nya teknologier
På samma avdelning arbetar Carl-Johan, som är elektrisk ingenjör i botten och kom till Skanska för fem år sedan efter att ha jobbat som konsult i många år, i både Sverige och Tyskland. Han började som testansvarig och arbetar idag med att utveckla och etablera processer och kapabiliteter för att bland annat stöjda Skanskas resa mot molnet.
Han har också varit involverad i att etablera Skanskas RPA Centre of Excellence, som robotiserar processer för att minska repetitivt manuella arbetsmoment.
– Vårt arbete skapar enorma fördelar när det gäller kostnadseffektivitet och tidsbesparing. Förändringar sker snabbt nu och på Skanska finns en stor förståelse för hur nya teknologier, som AI och IoT, kommer att styra den framtida konkurrenskraften och vara en helt integrerad del av framtidens hållbara lösningar. Det är spännande att själva byggandet nu genomgår så stora förändringar, säger Carl-Johan.
Joakim, som är utbildad flygmekaniker och även har utbildning samt certifikat inom Microsofts produkter, har under sina sex år på Skanska hunnit arbeta som såväl tekniker, med att utveckla lösningar för företagets mobiltelefoni och iPads samt nu som lösningsarkitekt för digitalisering av IT och byggarbetsplatsen.
– Det är en så intressant sektor, och Skanska utmärker sig verkligen med den senaste tekniken inom flera områden. Det är en väldigt digital och innovativ arbetsplats och karriärmöjligheterna är många. Skanska är ju också ett stort, globalt företag med internationell prägel, vilket ger en extra dimension, säger han.

Stark värdegrund
Skanska utmärker sig inte bara genom att ligga långt fram i byggbranschens digitaliseringsprocess. Företaget står på en gedigen värdegrund, med fokus på att göra nytta, bidra till ett hållbart samhälle och vara en inkluderande arbetsplats, där medarbetarna trivs och utvecklas.

Vill du vara med på Skanskas digitaliseringsresa?

Skanska rekryterar kontinuerligt engagerade och drivna IT-talanger, över ett brett kompetensspektrum. Väx professionellt hos oss!

Klicka här för att läsa mer

Skanska

Skanska är ett av världens ledande bygg- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället. Här finns många spännande karriärmöjligheter för IT-talanger!

Nyfiken? Läs mer på www.skanska.se