Presentation
Volvo Group Connected Solutions

Var med och skapa framtidens uppkopplade tjänster!

Publicerad 9 mars 2021
Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto
Marcus Mottare, civilingenjör inom informationsteknik. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto
Marcus Mottare, civilingenjör inom informationsteknik. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto

Vill du arbeta med teknologi i framkant på ett av världens ledande företag för kommersiella transportoch infrastrukturlösningar? Välkommen till Volvo Group Connected Solutions, där du alltid har en fot i framtiden.

När dataingenjören Shanmugapriya Viswanathan flyttade till Sverige från Indien 2018 av familjeskäl var hon helt klar över att hon ville arbeta inom Volvokoncernen. Priya, som hon kallas, kom till Volvo Group Connected Solutions som konsult, och efter åtta månader erbjöds hon en fast anställning. Idag arbetar hon på en kombinerad tjänst som utvecklare och scrum master inom ”Vehicle Communication”. Hon kan inte tänka sig en bättre arbetsplats.
– Det är ett otroligt roligt och snabbrörligt jobb. Miljön är mycket stöttande, med sammansvetsade team och seniora kolleger som delar med sig av sin kunskap och kompetens. Man utvecklas snabbt professionellt, säger hon.
Kollegan Marcus Mottare, civilingenjör inom informationsteknik, håller med. Han började också som konsult och kom till Volvo Group Connected Solutions 2016. När han erbjöds en tjänst några år senare tvekade han inte att tacka ja. Marcus har samma typ av kombinationstjänst som Priya.
– Arbetet är väldigt teamdrivet och inom teamet kan rollerna variera beroende på uppgiften, så det finns stora möjligheter att göra det man lockas av. Det är enormt bra stämning och vi löser utmaningar och levererar tillsammans. Dessutom ansvarar vi för underhåll av våra lösningar, så vi tar ett helhetsgrepp, säger han.

Vill du jobba med IT på Volvo? Klicka här för att läsa mer.

En miljon fordon
Volvo Group Connected Solutions etablerades 2017 och ligger i den absoluta framkanten för lösningar för uppkopplade fordon. Idag ansvarar företaget för kundernas över en miljon uppkopplade lastbilar, bussar, motorer och anläggningsmaskiner. Nya, avancerade tjänster utvecklas ständigt och teknologin vilar på en komplex mikroservicebaserad arkitektur. Fordonen genererar stora mängder data och kunderna får uppdaterad information i realtid, för effektivare, säkrare och mer hållbara transporter. Mjukvarulösningar för kostnadseffektivt underhåll av fordonen är också något som kommer alltmer.
– Det är ett molnbaserat, distribuerat system, vilket gör det flexibelt och lätt att anpassa efter verkliga trafikförhållanden och annat. Vi har en nära dialog med våra kunder och utvecklingen drivs av deras behov. Användarna vet vad de vill ha och jag tror att vi i framtiden kommer att få se en rad nya, spännande tjänster, säger Marcus.

Shanmugapriya Viswanathan, dataingenjör. Foto: Calle Appelqvist
Shanmugapriya Viswanathan, dataingenjör. Foto: Calle Appelqvist

Global närvaro
Precis som övriga företag inom Volvokoncernen är Volvo Group Connected Solutions ett globalt företag, med närvaro i fyra världsdelar och kunder över hela världen. Varje region har sina speciella behov och utmaningar, vilket ger variation och utrymme för kreativa och flexibla lösningar. Arbetsmiljön på huvudkontoret i Göteborg har också en starkt internationell prägel, med medarbetare från ett stort antal olika länder.
– Det är en av de stora fördelarna här, menar Priya, som verkligen trivs i den internationella miljön.
– Bara i min grupp på 14 personer har vi sju olika nationaliteter representerade. Vi har väldigt roliga diskussioner om våra olika länder och man lär sig massvis om andra kulturer och sätt att tänka. Det är en välkomnande arbetsplats, som präglas av mångfald och öppenhet.
Nu söker Volvo Group Connected Solutions fler duktiga IT-specialister som vill vara med och skapa framtidens lösningar för uppkopplade fordon. Nyfikenhet, driv och engagemang är viktiga egenskaper. Detta är ett jobb där man aldrig blir fullärd, utan där man hela tiden lär sig att tänka nytt och ta innovativa grepp. Vi utvecklar främst i Java, så kunskap och erfarenhet av det är en stor fördel.
Priya och Marcus framhåller att på Volvo Group Connected Solutions får du arbeta med lösningar som ligger i den absoluta frontlinjen och som driver utvecklingen inom hela industrin för uppkopplade fordon:
– Utvecklingen går snabbt och här skapas de bästa och mest robusta lösningarna. Det är enormt roligt och meningsfullt att vara en del av det.

Vill du jobba med IT på Volvo? Klicka här för att läsa mer.

Volvo Group Connected Solutions

Volvo Group Connected Solutions startade i april 2017 och har verksamhet i fem länder: Sverige, Indien, Kina, Brasilien och USA. På Volvo Group Connected Solutions utvecklas framtidens lösningar för uppkopplade fordon av starka, agila team som arbetar tvärfunktionellt. Det innebär samarbete med alla Volvokoncernens affärsområden och även direkt med kunder och olika partners, till exempel externa mjukvaruföretag. Ofta jobbar man i korta projekt, ibland bara fyra veckor långa. Tanken är att nya arbetssätt ska stärka innovationskraften, korta tiden till marknaden och stärka Volvokoncernens konkurrenskraft.

www.volvogroup.com