Presentation
Volvo Group Connected Solutions

Utvecklar framtidens hållbara transportlösningar

Publicerad 18 februari 2022
Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto
Dimitris Baltas, backendutvecklare och Ingrid Brinkenberg, Java-applikationsutvecklare på Volvo Group Connected Solutions. Foto: Lisa Jabar  / AnnalisaFoto
Dimitris Baltas, backendutvecklare och Ingrid Brinkenberg, Java-applikationsutvecklare på Volvo Group Connected Solutions. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto

Volvo Group Connected Solutions är en global organisation inom Volvo­koncernen som leder utvecklingen av koncernens uppkopplade tjänster och lösningar. Organisationen är också en arena för skapandet av innovativa tjänster tillsammans med kund, partners och andra bolag inom Volvokoncernen. Här utvecklas spjutspetsteknik och hållbara transportlösningar som bidrar till att transformera samhället.

Ingrid Brinkenberg är ursprungligen biolog och ägnade sig åt forskning innan hon skolade om sig till dataingenjör. För fyra år sedan, direkt efter examen, fick Ingrid ett konsultuppdrag på Volvo Group Connected Solutions. Två år senare övergick konsultrollen i en anställning.
– Det som lockade mig var möjligheten att få vara med och utveckla uppkopplade lösningar som bidrar till effektivare transporter med minskad påverkan på samhälle och miljö, samt att arbeta i en organisation som befinner sig i teknikutvecklingens framkant med en molnbaserad infrastruktur och en fullt ut agil organisation, säger Ingrid Brinkenberg, Java-applikationsutvecklare på Volvo Group Connected Solutions.

Klicka här för att läsa mer om karriärmöjligheter på Volvo Group

Agila team
Redan under studietiden fick hon höra att Volvo är ett företag som är bra på att ta hand om sina medarbetare, bland annat genom att erbjuda mycket frihet under ansvar och en anda av hjälpsamhet som genomsyrar hela verksamheten.
– Jag ingår i ett självorganiserande agilt team som tar egna beslut och strukturerar vårt eget arbete. Mitt team har bland annat utvecklat den kod som sköter aktiveringen av uppkopplade tjänster för alla typer av Volvos produkter. Vi är ett stort team med olika subgrupper som servar hela koncernen med olika typer av uppkopplade lösningar, vilket innebär att mitt team har ett stort nätverk som spänner över hela Volvokoncernen, säger Ingrid Brinkenberg.
Hon uppskattar särskilt att projektarbetet struktureras i sprintar, vilket innebär att teamet arbetar med ett uppdrag i två veckor för att därefter göra en delleverans och få snabb återkoppling från beställaren.
– Många associerar Volvo med hårdvara, men vi är i också ett mjukvaruföretag. När jag kom hit överraskades jag av att hela kedjan är uppkopplad, oavsett typ av fordon. Volvo är en arbetsgivare som är bra på att synliggöra varje individs styrkor och ge dem möjlighet att utvecklas inom sina styrkeområden. Jag har exempelvis fått prova på rollen som Scrum Master, vilket var en jättespännande utmaning. Volvo är ett företag med en stark vision kring vad vi vill uppnå, men även en tydlig bild av hur vi ska nå dit, säger Ingrid Brinkenberg.

Uppkopplade lösningar
– Jag sökte mig till Volvo eftersom jag visste att det är en verksamhet som ligger i framkant vad gäller uppkopplade lösningar, ett område som jag var nyfiken på och ville fördjupa mig inom, säger Dimitris Baltas, backendutvecklare på Volvo Group Connected Solutions.
Han har sina rötter i Grekland och flyttade till Sverige 2018 efter att ha genomgått en mastersutbildning i Computer Science. Dimitris har också en bakgrund som matematiker. Som backendutvecklare fokuserar han både på att utveckla nya och underhålla befintliga uppkopplade lösningar till produkter från hela Volvokoncernen.
– En faktor som gör mitt jobb så utvecklande är att jag får vara med och skapa digitala lösningar som underlättar människors vardag globalt. Jag gillar också att Volvo är ett företag som ständigt strävar framåt och aldrig lutar sig tillbaka. En viktig drivkraft i vårt arbete med uppkopplade lösningar är att kontinuerligt förbättra våra befintliga system och att utveckla nya lösningar som kan tillföra ännu mer värde till slutanvändaren och samhället, säger Dimitris Baltas.

Analyserar data
De senaste månaderna har han arbetat med att utveckla ett system som tar emot data från uppkopplade fordon, och sedan skickar den vidare till infrastruktursystem för att göra det möjligt för kunderna att se ett antal affärsparametrar i realtid, såsom serviceunderhåll, aktuell fordonsplats, fordonsbränsleförbrukning, planering av rutter, och larm.
– Det känns bra att den kod jag skriver verkligen gör skillnad och tillför mervärde för våra kunder. Att utveckla uppkopplade lösningar på Volvo är ett väldigt konkret och givande arbete i teknikutvecklingens absoluta frontlinje, säger Dimitris Baltas.

Klicka här för att läsa mer om karriärmöjligheter på Volvo Group

Volvo Group Connected Solutions

Volvo grundades 1927 och är i dag drivande i utvecklingen av framtidens hållbara transport- och infrastrukturlösningar. Volvokoncernen har sitt huvudkontor i Göteborg, har närmare 100000 medarbetare och kunder på fler än 190 marknader. Volvo Group Connected Solutions är en global org­anisation inom Volvokoncernen som leder utvecklingen av koncernens uppkopplade tjänster och lösningar.

www.volvogroup.com