Presentation
Kriminalvården

Här kan du göra skillnad!

Publicerad 13 februari 2023
Foto: Peter Holgersson
Sandra Jarlö, gruppchef IT-supporten  och Marie Helldén, gruppchef för IT-support Klientnära användarstöd hos Kriminalvården. Foto: Peter Holgersson
Sandra Jarlö, gruppchef IT-supporten och Marie Helldén, gruppchef för IT-support Klientnära användarstöd hos Kriminalvården. Foto: Peter Holgersson

Kriminalvården genomgår stora förändringar, med ett allt större fokus på digitalisering och smart teknik. Här kan du göra skillnad på riktigt i ett jobb med verklig samhällsnytta, som ytterst syftar till att skapa ett tryggare Sverige!

Inom Kriminalvården spelar IT en allt större roll och smarta, innovativa lösningar av olika slag blir mer och mer en integrerad del av kärnverksamheten. Det yttersta syftet i allt arbete på myndigheten är att underlätta och främja rehabiliteringen av de intagna och förhindra återfall i brott. Den nya, smarta tekniken är en central del i det.
– Det sker stora förändringar, med en väldigt snabb digitalisering i samhället i stort och Kriminalvården måste hålla jämna steg. Här finns väldigt mycket nytänkande och det är en rolig och dynamisk tid att komma hit.
Det säger Marie Helldén, som är gruppchef för IT-support Klientnära användarstöd. Marie, som är högskoleingenjör i botten, kom till Kriminalvården för ett och ett halvt år sedan efter många år som IT-projektledare i den privata sektorn. Nu håller hon på att bygga upp en helt ny grupp som ska arbeta med att hantera larm och andra avvikelser hos personer med elektronisk övervakning, fotboja, inom frivården. Gruppen arbetar även med att utveckla digitala mötesplatser inom frivården. Arbetet sker i nära samarbete med frivården och målet är att skapa ett effektivt och användarvänligt stöd för personal, klienter och anhöriga.
– Det är ett arbete där de personliga egenskaperna och sociala förmågan är helt centrala. Personerna vi söker ska ha god datorvana, men utöver det har vi inga formella krav på teknisk kompetens, utan vi tittar mycket på kommunikationsförmåga, lugn, stresstålighet och att man gillar att arbeta med människor. Att kunna föra en bra dialog med klienterna och frivården är av största vikt, förklarar Marie.

Jobba med IT hos oss på Kriminalvården. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Utvecklingsmöjligheter
Hennes kollega Sandra Jarlö är systemvetare och började på Kriminalvården 2018, efter att ha arbetat som bland annat informationssäkerhetskonsult. Precis som Marie lockades hon av att jobba på en arbetsplats med tydlig samhällsnytta. Idag är Sandra gruppchef för IT-support.
– Min grupp är en första linjens support för anställda och vi har en väldigt bred roll. Vi hanterar alla typer av supportärenden, så det är otroligt omväxlande. Våra medarbetare ska ha grundläggande IT-kunskaper, men i övrigt lär man sig mycket på plats. Här finns alla möjligheter att växa och utvecklas så att man sedan kan axla andra roller inom organisationen, berättar hon.
Sandra lyfter fram att Kriminalvården erbjuder ett brett spektrum av kompetensutveckling och det finns en särskild pott avsatt just för IT.
– Det finns en insikt om att IT-kompetensen är central för att Kriminalvården ska nå framgång med sin digitalisering. Vårt arbete här på IT är avgörande för att kärnverksamheten ska fungera. Antalet intagna ökar och det gäller att hitta smarta lösningar för att underlätta deras rehabilitering och avlasta medarbetarna. Vi har stora, spännande utmaningar framför oss och IT är nyckeln. Jag upplever verkligen att vi får de verktyg och resurser som krävs för att leverera.

Positivt och lösningsorienterat
Både Marie och Sandra framhåller att Kriminalvården är en arbetsplats med mångfald, högt i tak och bra stämning. Det finns en positiv anda, där alla jobbar sammansvetsat och lösningsorienterat. Medarbetarna kan driva egna idéer och påverka.
– Vi har enormt duktiga och drivna medarbetare och en väldigt bra stämning. Inställningen är alltid positiv och det finns verkligen ett engagemang för att göra ett bra jobb. När det uppstår utmaningar och problem så löser vi dem, säger de.
Kriminalvården letar alltid efter nya talanger inom IT och rekryterar ett brett spektrum av kompetens. Förutom medarbetare till Maries och Sandras team behövs bland annat specialister inom systemutveckling, arkitektur, projektledning och IT-infrastruktur. Vill du också bidra till ett tryggare samhälle och göra skillnad? Välkommen till oss på Kriminalvården!

Jobba med IT hos oss på Kriminalvården. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Kriminalvårdens IT-avdelning

Kriminalvården är en del av rättsväsendet. Vi har ansvar för fängelser, frivård och häkten. Vi arbetar för att göra samhället säkrare och tryggare. Vårt viktigaste mål är att minska återfall i brott – att bryta den onda cirkeln. Med hjälp av den senaste tekniken och forskningen skapar vi nya och förbättrade digitala lösningar. Kriminalvårdens IT-avdelning har cirka 200 anställda och är placerad i Norrköping. Vi växer och rekryterar nya medarbetare till spännande roller inom IT.

Läs mer om oss på: kriminalvarden.se/jobba-hos-oss