Presentation
Volvo Group Digital & IT Globala möjligheter

Hel värld av möjligheter på Volvo Group Digital & IT

Publicerad 13 februari 2024
Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto
Martin Stigzelius, Senior Software Engineer, Amina Hamza, Software Engineer och Anes Abdulahovic, Senior Software Engineer på Volvo Group Digital & IT. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto
Martin Stigzelius, Senior Software Engineer, Amina Hamza, Software Engineer och Anes Abdulahovic, Senior Software Engineer på Volvo Group Digital & IT. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto

– Volvo Group Digital & IT är en rolig och stimulerande arbetsplats för alla, oavsett antal år i yrket. Här finns massor av spännande projekt och en välkomnande företagskultur som erbjuder många olika karriärvägar, säger Amina Hamza, Software Engineer inom ramen för bolagets graduate-program.

Med globala möjligheter, en mångfald av projekt och fokus på hållbarhet utgör Volvo Group Digital & IT en dynamisk och innovativ arbetsmiljö för mjukvaruutvecklare och andra it-experter som vill vara med och forma framtidens transportteknologi.
Amina Hamza började på Volvo Group Digital & IT direkt efter sin examen. Sedan i höstas arbetar hon som Software Engineer inom ramen för bolagets graduate-program.
– Här finns en omgivning som ger mig möjlighet att lära, växa, och utvecklas. Arbetskulturen som sitter i väggarna är fantastisk och stödjande i varje steg jag tar.
Martin Stigzelius hade redan några års erfarenhet när han i december i fjol började en tjänst som Senior Software Engineer på Java SE inom Volvo Group. Ett beslut han inte har ångrat.
– Här finns massor med möjligheter. Jag har ännu inte funderat på nästa steg men när den dagen kommer finns det massor av spännande karriärvägar åt många olika håll.
Han får medhåll av Anes Abdulahovic som började på Volvo Group 2018.
– Jag läste på Chalmers och gjorde mitt masterarbete inom avdelningen för human behaviour och perception. Sedan blev jag anställd som UX-designer på Product Design, idag Volvo Group Design. Idag arbetar jag som Senior Software Engineer på Volvo Group Digital & IT där jag är Tech lead för Fleet Management. Att jag blivit kvar handlar främst om att det är ett stort bolag. Här finns många olika karriärvägar att välja mellan.

Flexibelt
Amina berättar att det var de många utvecklingsmöjligheterna som lockade henne till verksamheten.
– Som ny i yrkeslivet är det svårt att veta vilken väg man ska ta, jag vet ännu inte vilket område jag vill satsa på. I mitt team, som levererar till Volvo Contruction Equipment, har jag två kollegor som gick graduate-programmet förra året. Deras yrkesinriktning mognade fram under traineeåret. Jag kan spegla mig i deras resa och tänker att även jag kommer att finna min väg.
Andra fördelar med ett jobb inom Volvos it-organisation är flexibiliteten.
– Det går att ha ett liv vid sidan av jobbet, hämta och lämna på dagis och jobba hemifrån. Det är mycket värt och innebär att det går att få ihop familjelivet även om man har barn, säger Anes.

Blandade team
Just nu arbetar Anes team med att bygga ett nytt fleetsystem.
– Det gamla systemet måste leva samtidigt som vi i princip skapar något helt nytt och modernt vilket för med sig en del intressanta utmaningar.
Teamet, berättar han, är blandat och består av både erfarna och juniora utvecklare.
– Mycket har hänt under senare år. Vi går mot ett alltmer produktorienterat arbetssätt vilket är en stor och positiv förändring som gör att även de unga i utvecklingsteamen kan bidra med sitt kunnande och påverka arbetet på ett helt annat sätt än förr.

Många möjligheter
På frågan om de tre kollegorna kan rekommendera andra att söka sig till Volvos it-verksamhet i allmänhet och Volvo Group Digital & IT i synnerhet kommer svaren snabbt.
– Absolut, säger Martin. Det kommer att behövas massor av utvecklare framöver, vi har många nya projekt på gång. Jobbet är trevligt, intressant och utmanande och har närmast överträffat mina högt ställda förväntningar. Dessutom kan man ha ett liv vid sidan om jobbet, även när man är utvecklare.
Anes är inne på samma linje.
– Verksamheten är i en moderniseringsfas och det finns mycket roligt att jobba med. Eftersom koncernen är så stor kan du börja på en position och sedan söka nya utmaningar utan att behöva byta arbetsgivare. Här finns mängder av utvecklingsvägar på både djupet och bredden.
Även Amina vill varmt rekommendera sin arbetsplats till andra som står på tröskeln till att starta en karriär inom it-sektorn.
– Självklart! För mig har graduate-programmet öppnat en hel värld av möjligheter.

Volvo Group Digital & IT

Ett IT-jobb inom Volvo Group Digital & IT innebär att bryta ny mark. Tillsammans med oss får du möjligheten att specialisera dig inom ett specifikt område och spela en viktig roll för Volvokoncernens framgång. Oavsett om du är UX Designer, AI Expert, Embedded Software Engineer, Product Owner, Systems Architect, Scrum Master, Network Specialist, Data Scientist eller Java Developer finns det IT-jobb hos oss där du kommer att göra skillnad.

www.volvogroup.com