Presentation
Skatteverket IT-avdelningen

Möjligheterna att växa är stora här

Publicerad 13 februari 2024
Olufemi Ilesanmi uppskattar både arbetsklimatet och de många möjligheter som finns på Skatteverket. Saknas på bild gör Hugo Simonsson. Foto: Fredrik Hjerling
Olufemi Ilesanmi uppskattar både arbetsklimatet och de många möjligheter som finns på Skatteverket. Saknas på bild gör Hugo Simonsson. Foto: Fredrik Hjerling

Melissa, Olufemi och Hugo är överens. Arbetet på Skatteverkets it-avdelning är utvecklande, roligt och ligger i framkant. Här finns muskler för att genomföra viktiga förändringar och en gemensam vilja att bidra till samhället.

När Olufemi Ilesanmi, efter sex år på ett mindre it-företag, anställdes som mjukvaruutvecklare på Skatteverkets it-avdelning i Stockholm öppnades en helt ny värld av möjligheter.
– Det finns så många områden att utvecklas inom. Möjligheterna att växa är stora här. Hittills har jag faktiskt inte stött på något moment som jag tycker är tråkigt. Det finns dessutom goda möjligheter till kompetensutveckling och vidareutbildning, säger han och berättar att han just nu går en kurs i penetrationstestning.
It-avdelningen är uppbyggd för att spegla verksamhetens olika områden. Teamen är tvärfunktionella och det finns alltid någon i teamet som har nära kontakt med verksamheten.
Olufemis team ansvarar över system för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt. Olufemi innehar även rollen som security champion och ser till att säkerhetstänket finns med i alla delar av arbetet.
Inom skatteverkets stora it-avdelning finns det många olika system, team och tekniker. Privata molnlösningar, containerteknik och AI är bara några av många exempel. Det finns också en stor frihet i att välja vilka språk och ramverk som ska användas. Merparten av utvecklingen sker inom det agila ramverket SAFe och det dagliga arbetet kännetecknas av både värme och stolthet.
– Jag har under mina fyra år här inte träffat en enda person som inte har varit villig att hjälpa till. Dessutom känner jag en stolthet över att vara en liten kugge i det stora maskineriet som ser till att samhället fungerar, säger han.

Melissa Sabetkar har fått provat på många olika roller inom Skatteverkets it-verksamhet.
Melissa Sabetkar har fått provat på många olika roller inom Skatteverkets it-verksamhet.

Samhällsviktigt uppdrag
Att Skatteverket har ett samhällsviktigt uppdrag var något som Hugo Simonsson fastnade för när han som student i datateknik på Chalmers besökte en arbetsmarknadsmässa.
– Jag har alltid känt att jag vill arbeta med något som bidrar till samhället, säger han.
Sommaren 2023 började han tillsammans med 19 andra nyutexaminerade studenter inom it på Skatteverkets traineeprogram. Idag arbetar han i ett utvecklingsteam stationerat i Göteborg som ansvarar för att förenkla småföretagares momshantering vid handel inom EU.
– Parallellt med utvecklingsarbetet i teamet, där jag även har en mentor, går jag olika typer av utbildningar tillsammans med de andra i traineegruppen. Det känns väldigt skönt att få en mjuk start på arbetslivet, säger han.
Att arbetet på en myndighet skulle vara fyrkantigt och grått är något som han tillbakavisar med bestämdhet.
– Min upplevelse är att it-avdelningen ständigt strävar framåt. Och som anställd finns det möjligheter att på ett smart och genomtänkt sätt arbeta med nya tekniker, säger han.

Lyhördhet och nya roller
Även Melissa Sabetkar kan intyga att arbetet på Skatteverket är fullt av möjligheter. Sedan hon anställdes för åtta år sedan har hon provat på en rad olika roller.
– Jag har bland annat arbetat som drifttekniker, incidentmanager, projektledare, och verksamhetsutvecklare. Alla steg har känts naturliga och jag upplever att cheferna ser våra styrkor och tar till vara på dem, säger hon.
Idag arbetar Melissa som teamledare för Operation center som tillhör driftenheten. Hennes team ansvarar för övervakningen av alla Skatteverkets system. Eftersom myndigheten har hand om it-driften även för Kronofogdens, Valmyndighetens och Utbetalningsmyndighetens system ingår också de i övervakningsområdet.
– Tanken är att vi ska kunna se när saker går fel i systemen och ligga steget före. På det sättet kan vi lägga ut information redan innan användarna ringer in och felanmäler, säger Melissa.
När Melissa började arbeta på Skatteverket var inte hennes tanke att hon skulle stanna kvar särskilt länge. Att det nu har gått åtta år utan att hon har haft en tanke på att lämna har mycket med människorna att göra.
– Alla roller jag har haft är sådana som kräver mycket samarbete. Och jag har alltid varit i härliga arbetsgrupper, haft bra team och haft turen att ha bra chefer. Jag antar att det säger någonting om it-enheten och människorna som arbetar här. Det är prestigelöst mellan chefer, medarbetare och kollegor på olika nivåer.

Skatteverket

Skatteverkets it-avdelning är en av Sveriges största med närmare 1 400 medarbetare som ansvarar för utveckling, drift och förvaltning av Skatteverkets it-landskap. It-avdelningen finns i Solna, Malmö, Umeå, Göteborg, Östersund, Visby och Västerås.
Vi är en stor it-avdelning som erbjuder dig utvecklingsmöjligheter både på djupet och på bredden. Du har frihet och eget ansvar att bidra till nya lösningar.
Hos oss jobbar du med utveckling och lösningar som har betydelse för många. Vårt arbete berör alla privatpersoner och företag, och genom vårt uppdrag bidrar vi till ett väl fungerande samhälle. Vår utveckling är kunddriven och vi samverkar med andra för att skapa effektiva lösningar.
Tillsammans med dina kollegor har du roligt på jobbet samtidigt som du bidrar till samhällsnytta.
Tillsammans gör vi samhället möjligt.

skatteverket.se