– AI erbjuder en mängd möjligheter. För att lyckas är det avgörande att fokusera på rätt saker. Det handlar om att göra medvetna val och säkerställa att tekniken används för att stärka verksamheten – inte styra den, säger Susanne Thorskov Hansen, CIO på Alfa Laval.
Digitaliseringen och teknikutvecklingen inom tillverknings- och processindustrin är inte bara en trend – det är en nödvändighet för tillväxt och konkurrenskraft. För Alfa Laval är digitalisering en central del av strategin för att nå försäljningsmål till 2030. CIO Susanne Thorskov Hansen ser AI och automation som avgörande verktyg i den resan.
– För oss är digitaliseringen en stor del av lösningen på hur vi ska nå den tillväxt vi siktar på.
Alfa Laval präglas av en stark entreprenörsanda och en decentraliserad struktur där 15 affärsenheter har egna affärsmodeller och resultatansvar. It-funktionen däremot är centraliserad. En av de stora utmaningarna är att hitta synergieffekter mellan olika delar av verksamheten.
– Vi har en fragmenterad it-bild, vår uppgift är att förenkla samtidigt som vi digitaliserar allt nytt. Det är en balansakt mellan att bibehålla flexibiliteten och skapa robusta, globala lösningar, säger Susanne Thorskov Hansen.
”AI kan vara ett fantastiskt hjälpmedel, men det kräver att vi vet hur vi ska använda det.”
AI – katalysator för effektivisering
AI och maskininlärning används redan inom en mängd områden inom tillverknings- och processindustrin. Det handlar inte om att AI är en lösning i sig, utan snarare om att tekniken möjliggör snabbare, enklare och mer precisa processer.
– Vi har en enorm efterfrågan på AI-lösningar inom organisationen och vi ser hur de kan förbättra både interna processer och kundupplevelser. Men det kräver kunskap.
Susanne Thorskov Hansen spekulerar i om det kanske är dags att återinföra något liknande det gamla PC-körkortet, fast i modern tappning.
– Hur man skriver en bra prompt är en helt ny färdighet som alla behöver lära sig. Det skulle kunna vara en del av ett PC-körkort anno 2025.
En av de största utmaningarna med AI är att hitta balansen mellan säkerhet och användarvänlighet. Det ska vara enkelt att använda AI-lösningar utan att riskera känslig data.
– Vi måste vi se till att teknologin används på ett sätt som skyddar vår intellektuella egendom, samtidigt som vi drar nytta av den.
Alla behövs
Digitalisering inom tillverknings- och processindustrin kräver en bred palett av it-kompetenser. På Alfa Laval arbetar runt 500 personer inom it, från programmerare och säkerhetsspecialister till AI-experter och infrastrukturingenjörer.
– Det är fascinerande att många studenter tror att de måste jobba på ett it-konsultbolag eller en tech-jätte för att få en it-karriär. Men stora industriföretag som vårt erbjuder otroligt många möjligheter, säger Susanne Thorskov Hansen.
En av de stora frågorna är hur människa och maskin ska samexistera.
– Det är viktigt att vi håller oss i förarsätet. AI kan vara ett fantastiskt hjälpmedel, men det kräver att vi vet hur vi ska använda det. Kunskap är den hävstång som gör att vi kan dra nytta av tekniken utan att förlora kontrollen.