På polisens IT-avdelning jobbar medarbetarna i team med att utveckla olika IT-förmågor som starkt bidrar till att förebygga och lösa brott. Det är viktigt att skaffa sig ett övertag mot brottsligheten och då blir utveckling av nya IT-förmågor avgörande.
IT-avdelningen är organiserad i team som motsvarar polisens verksamhetsområden. Henrik är gruppchef för ett team som jobbar tillsammans med polisens underrättelsetjänst. När han var klar med militärtjänstgöringen ville han bli polis men just de åren togs inga studenter in på polishögskolan.
– Då blev jag civilekonom i stället och började jobba inom IT och då främst business intelligence och analytics-området, både som specialist och som chef. Men jag tröttnade på den privata sektorn som bara jagade kvartalsvinster och kände att jag ville göra något som var mer samhällsnyttigt. Jag sökte då jobbet som gruppchef här på IT-avdelningen. Det är otroligt stimulerande att se hur vi varje dag gör skillnad för brottsbekämpningen, att vi bidrar konkret till att skapa ett säkrare samhälle, förklarar han.
I hans grupp finns många olika kompetenser som kravanalytiker, systemutvecklare, testare, tekniska produktspecialister och uppdragsledare.
– Det innebär att vi kan hantera helheten och bygga IT-förmågor som hjälper underrättelseverksamheten att göra sitt jobb på ett mer effektivt sätt. Vi sitter tillsammans och jobbar nära ihop vilket innebär att vi får tydliga återkopplingar från verksamheten på det vi gör, vilket är både stimulerande och kul, berättar han vidare.
Klicka här för att läsa mer om polisens IT
Lockande traineeprogram
Till skillnad från Henrik kommer Nelly direkt från sina universitetsstudier inom systemvetenskap. Hon hade tänkt fortsätta med en master men gick ändå av nyfikenhet på en rekryteringsträff till polisens IT-traineeprogram.
– Jag blev helt såld och tyckte att det verkade vara en spännande arbetsplats och ett bra steg mellan studier och jobb, så jag sökte dit. Traineeprogrammet var väldigt intressant, inte minst genom att vi fick göra många besök ute i verksamheten och fick en förståelse för deras behov, berättar hon.
Idag arbetar Nelly som IT-säkerhetsanalytiker på avdelningens säkerhetsövervakning. Där övervakar, analyserar och hanterar de cybersäkerhetshot för att skydda polisens IT-miljö
– Jag ångrar inte att jag valde bort mastern, den finns alltid kvar och här finns väldigt goda möjligheter att vidareutbilda sig inom det som är intressant. IT-avdelningens verksamhet är bred så det finns många karriärmöjligheter att välja mellan, fortsätter hon.
Eftersom polisens interna IT-miljöer är komplexa med en mängd olika system måste de ha en övergripande koll på mycket.
– Det innebär att vi har många kontaktytor ute i verksamheten och samarbetar med olika team.
Uppmuntras till vidareutveckling
Samuel gick också traineeprogrammet för ett antal år sedan och har hunnit prova på möjligheterna att testa olika jobb inom polisen.
– Innan jag började traineeprogrammet hade jag gått en civilingenjörsutbildning i teknisk fysik och därefter påbörjat en doktorandutbildning på KTH. Men efter ett par år kändes det fel för mig och en kompis berättade om traineeprogrammet på polisen som lät spännande.
Hans första jobb efter traineeprogrammet var i ett annat team men efter ett par år ville han testa något nytt och sökte sig vidare internt.
– Nu jobbar jag som systemutvecklare i ett team som utvecklar olika appar för poliser i yttre tjänst och trivs fantastiskt bra. Vi utvecklar stöd som snabbt kan tillgängliggöra information i polisernas mobiltelefoner. Det gör att de kan agera betydligt snabbare i sitt dagliga jobb, vilket skapar ett säkrare samhälle, berättar han.
Det han uppskattar mest med jobbet är dels att det finns en så bred kompetens på IT-avdelningen som både bygger och sjösätter egna system, dels att de så konkret skapar samhällsnytta.
– Vi sitter i samma hus som poliser i yttre tjänst och får direkt återkoppling på vårt arbete. De kan komma och berätta att de just gripit en person tack vare informationen de fått i en app. Vi åker också ofta ut tillsammans med patrull och får en direkt känsla av vilka behov som finns i verkligheten.
Klicka här för att läsa mer om polisens IT
På polisens IT-avdelning bidrar cirka 1300 medarbetare dagligen till samhällsnytta genom att utveckla och förvalta IT-system som förebygger brottslighet och underlättar polisens samhällsviktiga verksamhet. Polisens IT-avdelning karakteriseras av ett agilt arbetssätt, en nära verksamhetsanknytning och en prestigelös arbetsplatskultur med många utvecklingsmöjligheter. Just nu finns ett behov av nya medarbetare inom ett stort antal områden.
polisen.se/it