Brottsbekämpning

Gör skillnad för ett tryggare Sverige

Publicerad 13 februari 2024
Text: Peter Johansson Foto: Gonzalo Irigoyen
Magnus Malmberg, gruppchef för Språk- och textanalyssystem på polisens it-avdelning. Foto: Gonzalo Irigoyen
Magnus Malmberg, gruppchef för Språk- och textanalyssystem på polisens it-avdelning. Foto: Gonzalo Irigoyen

Att få bidra till ett tryggare Sverige har stor betydelse när it-akademiker väljer arbetsgivare. Det visar Framtidens Karriär – It & Datas senaste undersökning.

Undersökningen vände sig till Framtidens Karriär – It & Datas läsare bestående av bland annat dataingenjörer och systemvetare. 91% av dem kan tänka sig att arbeta med it, digitalisering eller säkerhet för att minska brottsligheten, avvärja hot eller göra Sverige tryggare.
Resultatet speglar verkligheten väl. Det menar Magnus Malmberg, gruppchef för Språk- och textanalyssystem på polisens it-avdelning.
– Polismyndigheten och dess it-avdelning har en stark attraktionskraft. En kvalificerad gissning är att intresset för myndigheten korrelerar väl med omvärldsläget. De geopolitiska strömningarna utanför Sverige och vad som händer inom landets gränser idag påverkar nog, säger han.
Han understryker dock att intresset för polisen är stort även i lugnare tider.
– Vi tar ofta del av mätningar som visar att många vill arbeta här och vi har bra sökanden till våra tjänster på it-avdelningen. Vi är också en mycket god arbetsgivare med bra personalpolitik och arbetsmiljö där medarbetarna väljer att stanna länge, säger Magnus.

”Vi arbetar med de absolut senaste och bästa teknikerna och modellerna som går att få tag på.”

Teknik på högsta nivå
Vikten av Polismyndighetens uppdrag innebär även att de kan erbjuda teknik och kompetens på högsta nivå. I Magnus Malmbergs grupp, till exempel, arbetar data scientists, systemutvecklare, språkteknologer, lingvister med flera. Teknik som AI och ML, machine learning, är en del av vardagen.
– Vi har kollegor med extremt hög kompetens inom sina respektive områden, och vi arbetar med de absolut senaste och bästa teknikerna och modellerna som går att få tag på. Dessutom har vi en säker it-miljö där vi kan testa och utveckla det mesta, säger Magnus.
I uppdraget ingår bland annat att filtrera, söka, normalisera och sammanfatta data för att hjälpa utredare att hitta nålen i höstacken av data.

Skillnad i polisernas vardag
– I slutändan är syftet att effektivisera polisernas vardag och frigöra mer tid åt dem att integrera med människor, prata med brottsoffer, och att kartlägga, förhindra och beivra brottslighet.
Trots Polisens dragningskraft är myndigheten alltid i behov av mer spetskompetens. Efterfrågas inte din kompetens just nu, är det alltid väl värt att lägga tid på en spontan ansökan, menar Magnus.
– Vad du än är duktig på och tror att vi kan behöva hjälp med, så hör av dig. Vi är idag mer än 1300 drivna och engagerade medarbetare och vi växer så det knakar, både som avdelning och myndighet. Vi kommer att ha att göra under en längre tid framöver och vi kommer att fortsätta att ligga i den absoluta framkanten.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta med it, digitalisering eller säkerhet för att minska brottsligheten, avvärja hot eller göra Sverige tryggare?

Skulle du kunna tänka dig att arbeta med it, digitalisering eller säkerhet för att minska brottsligheten, avvärja hot eller göra Sverige tryggare?

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes 7–12 november 2023 mot ett slumpmässigt urval av de som tagit examen på teknisk högskola eller universitet inom datateknik, teknisk fysik, elektroteknik eller systemvetenskap. Statistisk felmarginal 2,5–4 procentenheter.