Ericsson är en global teknikledare som ständigt driver utvecklingen framåt inom telekommunikation. Deras forskning, innovation och produktutveckling möjliggör snabbare, mer energieffektiva och hållbara lösningar. Anna Dicander, produktutvecklingschef, berättar om den tekniska utvecklingen och framtidens utmaningar.
Anna Dicander är civilingenjör från Chalmers. Hon började sin karriär på Ericsson redan under sin utbildning och har axlat olika roller inom produktutveckling, både i Sverige och internationellt, bland annat i Kina och USA. Idag leder hon en organisation med fokus på teknisk produktutveckling och innovation.
– Den största fronten inom vår produktutveckling är fokuserad på hårdvara för att bygga mobilnät. Hårdvaruutvecklingen täcker alla discipliner inom området, inklusive de mjukvarulösningar som behövs för att maximera prestanda, säger Anna.
5G – en teknisk revolution
Under de senaste åren har Ericsson lagt stor kraft på att utveckla och förbättra 5G-tekniken. Företaget har etablerat en ledande position globalt och driver idag mer än 180 5G-nätverk i nära 80 länder, mer än 40 av dessa är fristående 5G-nätverk.
– När 5G kom förändrades allt. Tidigare byggde vi radioprodukter på ett och samma sätt, men med 5G tillkom flera nya segment. De första massiva MIMO-produkterna vi lanserade 2018 vägde 65 kilo vilket såklart var en stor utmaning för både installation och hantering. Genom innovativ utveckling har vi lyckats integrera mer funktionalitet, införa komponenter med högre verkningsgrad, smarta byggsätt och kyllösningar. Idag släpper vi produkter som har dubbel kapacitet, drar hälften så mycket ström och väger endast 12 kilo, berättar hon.
Med mindre, lättare och kraftfullare produkter effektiviseras utbyggnaden av nätverk i både tätbefolkade och avlägsna områden. Därtill innebär utvecklingen betydande energibesparingar och lägre driftskostnader.
”Kommande generationer av mobilnät kommer att kräva snabbare hårdvara, mer avancerade dataöverföringar och bättre integration.”
Ökad prestanda och effektivitet
Den tekniska utvecklingen sker inom flera nyckelområden och Ericsson har fortsatt fokus på att förbättra prestanda och energieffektivitet i sina produkter. En central del är deras avancerade Ericsson Silicon-utveckling, som möjliggör för företaget att hantera allt större datamängder och öka kapaciteten i mobilnäten samtidigt som energiförbrukningen minskas.
Molnbaserad RAN är en annan banbrytande innovation som Ericsson utvecklar för att möjliggöra mer flexibla nätverk. Genom att virtualisera vissa delar av nätverksinfrastrukturen kan företag och operatörer skala upp sina system mer dynamiskt och effektivt. Detta öppnar även upp för snabbare implementering av nya tjänster och optimerad nätverksprestanda.
Slutligen är hållbarhet och energieffektivitet en stark drivkraft för framtidens teknikutveckling. Ericsson arbetar intensivt med att utveckla metoder för att minska strömförbrukningen och optimera driften av mobilnät. Genom att använda smarta algoritmer och AI kan energianvändningen anpassas över dygnets timmar och vid olika belastningar, vilket bidrar till en mer hållbar infrastruktur och minskad klimatpåverkan.
– Hållbarhet har inte alltid varit lika centralt inom vårt segment, men Ericsson har sedan några år tillbaka en tydlig ambition att nå nettonollutsläpp innan 2050, där även en minskad elförbrukning i näten är en prioritet, för Ericsson liksom för våra kunder. Vi arbetar även nära våra leverantörer för att minska mängden koldioxid under tillverkningsprocessen, säger Anna Dicander.
Generativ AI en möjliggörare
Den främsta drivkraften för utvecklingen är marknadens behov och kundernas krav, menar Anna.
– Vi är halvvägs in i 5G-eran och blickar redan mot 6G. Kommande generationer av mobilnät kommer att kräva snabbare hårdvara, mer avancerade dataöverföringar och bättre integration.
Teknikerna är också en möjliggörare för effektivare processer på utvecklarsidan, som i Annas egna organisation.
– Under förra året började vi rulla ut AI-lösningar som kan effektivisera vårt utvecklingsarbete. Tekniken kommer att hjälpa oss att förbättra våra processer och ger möjligheter för oss att hjälpa våra utvecklare att fokusera på det som de är bäst på.