De kreativa jobben finns på bank

Publicerad 9 februari 2016
Text: Cristina Leifland, Foto: Torbjörn Persson
Anders Ekedahl, Head of Group IT på Swedbank.
Anders Ekedahl, Head of Group IT på Swedbank.

Det är dags att slå hål på myten om banker som traditionella, byråkratiska och lite gammeldags arbetsplatser. Kreativa, snabbrörliga och nydanande är en mer korrekt beskrivning.
– Det är här många av framtidens lösningar skapas. It på bank är hett.

Det säger Anders Ekedahl, Head of Group IT på Swedbank. Han har 25 års erfarenhet av bank och har jobbat i en rad olika roller; med allt från affärer och produktion till sparbanker, storbolagskunder och kortverksamheten. Sedan två år tillbaka är han ansvarig för Swedbanks it.
– Jag tycker att min breda bakgrund ger en bra illustration av hur integrerat it numera är i varje aspekt av bankverksamhet. Det finns inte ett steg som inte involverar it och det är it som driver utvecklingen inom alla delar av bank. Det är otroligt spännande att vara med i denna transformation, säger han.

Millenniegeneration
Det finns flera saker som driver den snabba utvecklingen av it på bank. En är att kunderna, och inte minst millenniegenerationen, ser lättillgängliga, digitala tjänster som självklara. Anders Ekedahl lyfter fram mobilbanken, som lanserades för sex år sedan och idag har lika många nya användningstillfällen som internetbanken.
– Den utvecklingen kommer bara att fortsätta. Hittills har digitaliseringen varit mycket transaktionsinriktad, med olika betalningslösningar. Nu ser vi hur banken blir alltmer interaktiv gentemot kunderna. Den digitala banken erbjuder mer och mer klassisk rådgivning, där banken utvecklar lättanvända verktyg för att hjälpa kunderna till en sund ekonomi över livscykeln. Digitaliseringen ger fantastiska möjligheter att nå en stor grupp kunder med råd och information, framhåller Anders Ekedahl.

Dynamisk miljö
Digitaliseringen har skapat stora rekryteringsbehov av it-specialister inom bland annat JAVA-utveckling, datalagring, datahantering och infrastruktur. Men det är inte enbart formella meriter som är viktiga. Bra egenskaper för it-specialister på bank är en förmåga att förstå kundbehov och affärer, samarbetsförmåga, intresse av säkerhet och helhetsperspektiv. Sist, men inte minst krävs nyfikenhet, driv och kreativitet, menar Anders Ekedahl. Banker har ofta rykte om sig att vara konservativa och traditionella, men när det gäller it är det en oerhört snabb, föränderlig och dynamisk miljö.
– Vi ser att it-specialister i allt högre utsträckning flyttar från branscher som brukar betraktas som ”heta” och väljer en karriär inom bank. Det är här många av de mest nydanande lösningarna skapas och som it-kunnig får man verkligen vara med och påverka och forma framtiden.