IT i yttersta framkanten på Atlas Copco

Publicerad 9 februari 2016
Det är lätt att trivas på Atlas Copco tycker Sofi Seljemark och Adam Backlund.
Det är lätt att trivas på Atlas Copco tycker Sofi Seljemark och Adam Backlund.

Med sina högteknologiska, marknadsledande produkter är Atlas Copco inte bara en av Sveriges främsta verkstadsindustrier. Det är också ett företag där IT i den absoluta framkanten driver utvecklingen. För IT-specialister som gillar utmaningar finns en rad spännande karriärmöjligheter.

– Atlas Copco satsar oerhört mycket på IT och det är helt integrerat i såväl produkter som affärsprocesser. Att jobba med IT här är verkligen att få vara med och utveckla företaget och det är enormt roligt att se hela kedjan, från hårdvara till mjukvara och affärsprocesser, säger Sofi Seljemark, som arbetar med systemutveckling.
Sofi, som har en examen i datavetenskap från Umeå universitet, kom till Atlas Copco i augusti efter några år i konsultbranschen. Hon lockades av att Atlas Copco är ett stort och välkänt företag men insåg egentligen inte innan hon kom till företaget hur avancerad och central IT-funktionen är. Adam Backlund, som läste systemvetenskap vid Örebro universitet och började på Atlas Copco i höstas, har samma erfarenhet.
– Jag var inte alls medveten om att IT är så affärskritiskt och att produkterna är så enormt IT-intensiva. Det är nog ganska vanligt bland oss som läser IT, att man ofta tänker sig en karriär i andra, mer uppenbara IT-branscher och förstår inte att det är inom industrin som många av de allra mest spännande IT-jobben finns. Det gäller i synnerhet ett företag som Atlas Copco, som går i bräschen för FoU och högkvalitativa, innovativa produkter, säger han.

Jobbar nära annan industri
För Adam som är bilintresserad är en av de stora fördelarna att han på Atlas Copco får möjlighet att arbeta nära bilindustrin, som Atlas Copco levererar många verktyg till. Flera av de största och mest kända biltillverkarna är Atlas Copcos kunder.
– Det är väldigt häftigt att få inblick i deras verksamhet. Exempelvis är det spännande att utveckla produkter som bilindustrin behöver för att möta nya miljö- och säkerhetsregler. Vi måste ha produkter i den absoluta framkanten, som är skalbara och flexibla nog att kunna anpassas till nya förväntningar och krav och det är väldigt utmanande och kul. Atlas Copco är en världsledande leverantör till olika industrier. Som systemutvecklare har man ett brett spektrum av industrier som man arbetar mot, säger han.

Globalt företag
Eftersom Atlas Copco dessutom är ett globalt företag, med verksamhet i en rad olika länder, finns stora möjligheter för den som vill göra internationell karriär eller ta mer tidsbegränsade uppdrag i andra länder och världsdelar. För Sofi, som har småbarn, är det inte aktuellt i dagsläget, men Adam lockas av möjligheten att ta en korttidsanställning på några månader i ett annat land. Det finns gott om chanser för den som vill testa sina vingar utomlands. Men man behöver inte lämna Sverige för att få möjlighet att möta nya utmaningar eller pröva andra roller.
– Mitt jobb är i sig enormt omväxlande och ställer hela tiden krav på innovativt tänkande. Ingen dag är den andra lik. Det finns också stora möjligheter till kompetensutveckling och internutbildning och rörlighet inom företaget. Vi får stort stöd och uppmuntran att utvecklas i vår karriär. Det är verkligen högt i tak och chefer och ledning är väldigt lyhörda för olika önskemål och intressen, menar Sofi.

Tryggt och stabilt
Både Sofi och Adam framhåller att Atlas Copco dessutom är en av Sveriges mest ansedda och anrika industrier, med en lång historia av innovation och högkvalitativa produkter. Atlas Copco har alltid gått i bräschen inom sitt område och det ger både yrkesstolthet och trygghet.
– Atlas Copco är ett globalt och väl­etablerat företag. Det är svårt för många andra arbetsgivare och branscher att matcha den sortens stabilitet, säger de.
För att arbeta med IT på Atlas Copco finns en rad lämpliga bakgrunder. Det viktiga är att det finns en gedigen IT-kompetens i botten och en nyfikenhet och ett driv att vilja utveckla produkter i världsklass, menar Sofi och Adam.
– Det finns en stor bredd bland IT-kompetensen här. Vi är en blandad grupp som förenas av starkt teamarbete där alla drar åt samma håll. Det är väldigt socialt och lätt att trivas här på Atlas Copco.

Atlas Copco
Atlas Copco är en industrigrupp med världsledande ställning inom kompressorer, expansionsturbiner och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrustning, industriverktyg och monteringssystem. Med innovativa produkter och tjänster erbjuder Arlas Copco lösningar för hållbar produktivitet. Företaget grundades 1873 och har sitt huvudkontor i Stockholm. Atlas Copco har cirka 37 500 anställda och kunder i över 170 länder.
www.atlascopco.com
www.atlascopco.com