It-revolutionen ändrar förutsättningarna för industriell it

Publicerad 9 februari 2016
Text: Annika Wihlborg, Foto: Ericsson
Jason Hoffman, global teknikchef för Ericssons molnverksamhet.
Jason Hoffman, global teknikchef för Ericssons molnverksamhet.

Ericsson, Scania, Saab och Volvo Cars toppar listan över de mest välkända industriföretagen bland dataingenjörerna och systemvetarna. Var de helst vill arbeta toppas klart av Ericsson med 64 procent, följt av Volvo Cars med 49 procent. Det visar den undersökning som Framtidens Karriär – It & Data nyligen genomfört.

I undersökningen fick deltagarna även ange vilka industriföretag de känner till väl. 82 procent har god kännedom om Ericsson, 68 procent om Scania, 66 procent om Saab och 65 procent om Volvo Cars. 46 procent känner till Swedish Match, men endast 12 procent kan tänka sig att arbeta där.
– Vi är självklart glada över att rankas högst, både vad gäller kännedom och preferens. Det faktum att vi är ett globalt bolag i teknikutvecklingens framkant med kontor i 140 länder och gör affärer i över 180 länder är en förklaring till Ericssons fina placering i undersökningen. Samtidigt befinner sig både vi och övriga delar av näringslivet mitt i en teknikrevolution som påverkar allt från teknikutveckling till marknadsföringsstrategier och karriärmöjligheter, säger Jason Hoffman, global teknikchef för Ericssons molnverksamhet.

En ny generation it-bolag
Utvecklingen tog sin början för drygt femton år sedan när företag vars affärsidé baseras på kostnadsfria tjänster, däribland Google och Facebook, grundades. Den innovativa affärsmodellen ställde nya krav på kostnadseffektiv teknikutveckling, vilket innebar att it-avdelningar på den nya generationens it-företag utvecklades från att vara en kostnadspost till att istället bli intäktsgenererande verksamheter. Trenden smittade så småningom av sig även på andra delar av näringslivet, inklusive industriföretag.
– It-avdelningar som tidigare var siloorienterade görs i ökad omfattning om till horisontella och intäktsdrivande enheter, även på traditionella industriföretag. Det påverkar it-specialister eftersom det numera kräver att de både är specialister och dessutom har förståelse för hela verksamheten, säger Jason Hoffman.

Fakta Jason Hoffman:
Jason Hoffman har bland annat ansvarat för produktutveckling, arkitektur och ingenjörsutveckling på Ericsson. Han har även varit produktchef inom Ericssons molnverksamhet.
Tidigare har han grundat it-bolaget Joyent, där han var verksam i drygt tio år. Jason Hoffman anses vara en av världens ledande pionjärer inom storskaliga molntjänster. Han är också verksam som affärsängel och strategirådgivare.
Vilka industriföretag känner du till väl?
Vilka av följande industriföretag känner du till väl?

imagevarde_industri_graf_1

Imagevärde – Här vill it-akademikerna arbeta:
Vilka av dessa industriföretag kan du tänka dig att jobba för eller rekommendera till en vän eller kollega?

imagevarde_industri_graf_2

Om undersökningen
Framtidens Karriär – It & Data har i samarbete med VOC Nordic genomfört en trendundersökning riktad mot ett slumpmässigt urval av 3200 it/dataingenjörer och systemvetare. Undersökningen genomfördes 29 januari–2 februari 2016.