Jämställdheten ska öka inom it/telekom

Publicerad 9 februari 2016
Text: Måns Widman, Foto: Anna Simonsson
Tuija Kivistö, ansvarig för Womentor.
Tuija Kivistö, ansvarig för Womentor.

Jämställdhetsarbetet i it- och telekombranschen går för långsamt. Takten och engagemanget måste öka. Därför görs en nysatsning på ledarskapsprogrammet Womentor.

Under de senaste tio åren har andelen kvinnliga chefer i branschen ökat från 25 till 28 procent. Samtidigt har andelen kvinnor i branschen minskat från 32 till strax under 30 procent.
– Nu höjer vi ribban med ambitionen att andelen kvinnliga ledare ska överstiga 40 procent år 2025. Vi kommer ställa högre krav på företagens engagemang, och ge företagsledningarna mer underlag och stöd i det här arbetet, säger Tuija Kivistö, näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen och ansvarig för Womentor.
Womentor startade 2006 och har drivits av IT&Telekomföretagen sedan 2006. Syftet är att stötta och inspirera medlemsföretagen och branschen att arbeta systematiskt med att öka andelen kvinnliga chefer. Womentor skiljer sig från andra ledarskapsprogram genom att det inte enbart riktar sig till enskilda individer. Deras företag är också aktiva i förändringsarbetet.
– Den viktigaste faktorn är att det finns ett engagemang i företagsledningarna. De företag som lyckas är de som verkligen anstränger sig för att nå resultat, precis som med övriga affärsmål, säger Tuija Kivistö.