Bankerna har digital panik

Publicerad 7 februari 2017
Text: Anette Bodinger

Klas Ljungkvist, CIO på SBAB.
Klas Ljungkvist, CIO på SBAB.
– Dagens banker vill kunna förekomma kunden, upptäcka behov tidigt och erbjuda service i alla kanaler. Men många ligger efter och gör nu stora ansträngningar för att komma i kapp. De flesta i branschen har digital panik, säger Klas Ljungkvist, CIO på SBAB.

Den nya digitala tekniken förändrar bankernas sätt att göra affärer. Idag ligger mindre fokus på att utveckla nya finansiella produkter som ska säljas till kunderna, och mer fokus på att vara prediktiv och kunna erbjuda rätt service på rätt tid och plats. För att nå dit krävs en flexibel teknikplattform i kombination med ett agilt arbetssätt. Och det är just här som en av de allra största utmaningarna ligger.
– Storbankerna liksom alla viktiga banker sitter på en ansenlig mängd teknikskuld som gör att det är svårt att praktiskt utföra allt man skulle vilja. Jag tror att modernisering och föryngring av hela it-plattan, i syfte att kunna erbjuda kunderna betydligt vassare digitala upplevelser, är det som alla banker i Sverige brottas med just nu, säger Klas Ljungkvist.
Proppen, menar han, sitter dels i plattformen, dels i arbetssättet.
– Det absolut viktigaste för alla digitala spelare, är att lära sig bli snabba. I framgångsreceptet ligger en nypa plattform och en nypa arbetssätt. Innan bankerna lyckats borsta av sig den gamla teknik- och arbetssättskostymen är det Tink-liknande aggregatorer som kommer att vara först med att leverera nya smarta lösningar och därmed ta lite av arenan mellan bankerna och kunden.

Karriär
Klas Ljungkvist har sedan han tog sin civilingenjörsexamen i teknisk fysik vid KTH för mer än 20 år sedan ägnat hela sitt yrkesliv åt olika former av it-utveckling. En spännande resa som började med telefonväxlar på Ericsson.
– Det var en bra start där jag fick lära mig ett hantverk från grunden. Där var jag i två år, sedan har det varit finansbranschen för hela slanten. Innan jag kom till SBAB i våras arbetade jag som it-chef på Nordnet.
Till de som funderar på en karriär inom it-sektorn säger Klas Ljungkvist ett eftertryckligt ”Gör det!”.
– Det som är så roligt med it- och utvecklingsbranschen är att det finns ett stort utrymme för talang. Det är också en jämlik bransch som inte kräver att man har några direkta medel, traditioner eller kontakter i bagaget. Här räcker det med intresse, hjärna, en penna eller möjligen ett keyboard och att man fascineras av de möjligheter som it kan innebära för en verksamhet och samhället i stort. Gör man det så är det bara att gå all-in, då finns det på sikt stora förutsättningar att hitta ett riktigt kul jobb.