De populäraste statliga arbetsgivarna

Publicerad 7 februari 2017
Text: Annika Wihlborg

Stefan Olowsson, it-direktör på Försäkringskassan. Foto: Per Groth
Stefan Olowsson, it-direktör på Försäkringskassan. Foto: Per Groth
Enligt Framtidens Karriär – It & Datas undersökning är Försvarsmakten, Polisen och Försäkringskassan de populäraste statliga it-arbetsgivarna bland dataingenjörer och systemvetare. De tre mest välkända myndigheterna är CSN, Försäkringskassan och Polisen.

Hela Myndighetssverige befinner sig för närvarande mitt i en spännande digitaliseringsresa som kommer att intensifieras de kommande åren.
– Att bland annat Arbetsförmedlingen, Transportstyrelsen och Trafikverket rankas högt vad gäller kännedom kan bero på att det är myndigheter som de flesta haft kontakt med. En förklaring till att Försvarsmakten, Polisen och Försäkringskassan är populära som arbetsgivare kan vara att det är stora myndigheter som figurerar mycket i media. Jag är dock lite förvånad över att SCB rankas så högt som på sjätte plats bland populära statliga arbetsgivare, säger Stefan Olowsson, it-direktör på Försäkringskassan.
Mellan femton och tjugotusen personer arbetar idag med it i någon form på svenska myndigheter. Stefan Olowsson tror att det i framtiden blir allt vanligare att dels byta mellan olika myndigheter och dels att växla mellan att arbeta på myndigheter och i den privata sektorn.

Accelererad digitaliseringsutveckling
– Tempot i myndigheternas digitaliseringsutveckling går snabbt och kommer att accelerera ytterligare de kommande två till fem åren, då många digitaliseringssatsningar ska initieras och slutföras. Den intensifierade takten i myndigheternas digitaliseringsarbete medför bland annat en ökad efterfrågan på it-medarbetare med innovativa förslag på hur man kan lösa utmaningar med hjälp av digitalisering. Många myndigheter står inför stora pensionsavgångar, vilket innebär att tillgången på intressanta it-jobb kommer att vara god framöver, säger Stefan Olowsson.
För att bli ännu bättre på att attrahera framtidens it-medarbetare anser han att fler myndigheter bör introducera traineeprogram samt framhäva sin viktiga roll i ett fungerande samhälle. Många myndigheter ligger dessutom tekniskt och utvecklingsmässigt i framkant.

Bli delaktig i samhällsutvecklingen
Hans råd till systemvetare och dataingenjörer som vill vara delaktiga i samhällsutvecklingen är att söka sig till en myndighet. Den erfarenhet du skaffar dig där har du stor nytta av, oavsett om du senare väljer att söka dig vidare internt, till en annan myndighet eller till den privata sektorn.

Vilka av följande statliga it-arbetsgivare känner du till väl?
statligt_graf_1
Vilka av dessa statliga it-arbetsgivare kan du tänka dig att jobba för eller rekommendera till en vän eller kollega?
statligt_graf_2
Om undersökningen
Framtidens Karriär – It & Data har genomfört en trendundersökning riktad mot ett slumpmässigt urval av 4000 it/dataingenjörer och systemvetare. Undersökningen genomfördes 20–23 januari 2017.