Presentation

Finns det en vilja så finns det en väg inom IKEA

Publicerad 7 februari 2017

Carin Olsson, Heidi Åkesson och Fredric Martinsson på IKEA IT. Foto: CarlMagnus Johansson
Carin Olsson, Heidi Åkesson och Fredric Martinsson på IKEA IT. Foto: CarlMagnus Johansson
– De första månaderna på jobbet var bland det mest spännande jag varit med om. Sedan dess har det gått tolv år och det kommer ständigt nya utmaningar. Inom IKEA kan jag forma min egen väg, säger Carin Olsson, Solution Architect.

Carin Olsson gick ut systemvetarlinjen i Lund 2005 och började direkt som utvecklare på IKEA i Älmhult.
– Jag hamnade mitt i utvecklingen av IKEA.com och blev helt uppslukad av den dynamiska miljön som närmast kan liknas vid en nybyggaranda. Alla idéer, även de som kom från mig som nyanställd, lyssnades till. Det är en inställning som genomsyrar hela verksamheten.
Fredric Martinssons bakgrund ser lite annorlunda ut.
– Jag utbildade mig till högskoleingenjör i software engineering. Sedan arbetade jag ett antal år som dataanalytiker. För tio år sedan frågade en kompis om jag inte skulle testa något nytt. Det ledde till att jag började arbeta som konsult för IKEA, vilket jag gjorde fram till februari 2016, varav de tre sista åren som egenföretagare. Sen startade jag en ny resa som fast anställd.
– Min uppgift är att vara Release train engineer vilket innebär att jag har övergripande ansvar för hela utvecklingskedjan inom SAFe, från analys och design till testning och validering.
Förklaringen till att han tog steget från konsult till anställd är kort och gott: kollegorna.
– Här finns massor med smarta människor jag kan interagera med, det är enormt utvecklande. Det vi gör inom multichannel är väldigt spännande. Nyckelordet för den nya plattformen beskriver han som sömlöst, den fysiska och digitala handeln ska integreras så att kunderna rör sig fritt mellan kanalerna. Det övergripande syftet är att skapa ett IKEA med digitala lösningar för morgondagens produkter och kundmöten.

Många möjligheter
Heidi Åkesson, har liksom Fredric en högskoleingenjörsexamen i software engineering, och är även hon Solution Architect.
– Jag började som utvecklare på IKEA.com 2006. Att jag blivit kvar handlar om att det finns så många möjligheter, vi har ju hela världen som arbetsfält. IKEA är också en bra arbetsgivare som uppmuntrar till balans i livet.
IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna, en vision som Heidi menar är lätt att känna samhörighet med, även på ett personligt plan.
– Det finns ett ledarskap inom IKEA som tillåter medarbetare att höras och utvecklas vilket bidrar till att skapa inte bara trivsel, utan även driv, i både verksamhet och hos individer. Just nu arbetar jag med IKEA Store app, ett område där vi är i framkant när det kommer till att prova nya tekniker och där vi ständigt utmanar oss själva för att bli ännu bättre.
Carin instämmer och påpekar att just ständig förbättring är en viktig ledstjärna för verksamheten.
– Grundtanken är att när du som medarbetare växer, så växer även IKEA. Det är en stor organisation, men du blir sedd. Du är ansvarig för din egen utveckling och har du vilja så finns det alltid en väg.

Framtid
Att sia om framtiden är inte lätt men Fredric menar att han kommit till IKEA för att stanna.
– Det är mycket kvar att göra, de medarbetare som börjar idag kommer också att få vara med om en hisnande utveckling.
Även Heidi har siktet inställt på att fortsätta inom verksamheten.
– Jag trivs väldigt bra, här finns många möjligheter och kanske kommer jag i framtiden att styra in mitt arbete mot ledarskap.
Inte heller Carin har några planer på att byta arbetsgivare.
– Målet är att vi senast 2020 ska ligga i framkant på multichannelområdet. I stället för att kunden ska anpassa sig efter IKEA så anpassar vi oss efter kunden. Jag ser fram emot att vara en del av den utvecklingen.

IKEA
Historien om IKEA började 1943 i den lilla småländska byn Agunnaryd när grundaren Ingvar Kamprad bara var 17 år gammal. Sedan dess har IKEA utvecklats till ett stort företag med 170 000 medarbetare i 44 länder och med en årsförsäljning på över 28 miljarder euro. Idag är IKEA Business Solutions en viktig motor bakom möbelföretagets framgång och möjligheter till fortsatt expansion världen över.

För mer info om att jobba på IKEA: www.ikea.com

www.ikea.com