Konsultkarriär lockar många it-akademiker

Publicerad 7 februari 2017
Text: Annika Wihlborg

Klas Bonde, vd på konsultbolaget Centric. Foto: Stina Gullander
Klas Bonde, vd på konsultbolaget Centric. Foto: Stina Gullander
En undersökning som Framtidens Karriär It & Data har gjort i samarbete med Centric visar att 84 procent av dataingenjörerna och systemvetarna kan tänka sig att jobba som konsult eller rekommendera en vän eller kollega att jobba som konsult. 45 procent tror dessutom att utvecklingsmöjligheterna är bättre som konsult än som anställd.

Undersökningsresultatet är en bekräftelse på att det råder en hög förståelse för det moderna arbetssätt och de utvecklingsmöjligheter som kan associeras med konsultyrket. Min erfarenhet är att konsultyrket sedan många år har högre status än många andra jobb inom it. Jag är förvånad över att det inte är fler än 45 procent som tror att utvecklingsmöjligheterna är bättre som konsult än som anställd, säger Klas Bonde, vd på konsultbolaget Centric.
Möjligheten att skaffa sig värdefull erfarenhet från många olika typer av uppdragsgivare i olika branscher och med varierande företagskultur är, enligt Klas Bonde, ett av de främsta argumenten för att välja konsultyrket.

Ständigt pågående process
– Som konsult lär du dig snabbt att finna dig tillrätta i nya sammanhang, det är en egenskap du garanterat har stor nytta av, oavsett vad du planerar att jobba med längre fram i karriären. Du har dessutom goda möjligheter att forma din egen karriärutveckling genom att påverka vilken typ av uppdrag du ska få och vilken teknisk inriktning du ska välja. Som konsult bör man betrakta kompetensutveckling som en ständigt pågående process, många konsultbolag erbjuder mycket goda möjligheter till certifieringar och kurser, säger Klas Bonde.
Han anser att allt fler betraktar konsultyrket som ett sätt att främja sin egen utveckling. En trend som är stor bland annat i Storbritannien och förmodligen kommer att öka även i Sverige är att arbeta som konsult via en egen firma och därigenom hyra ut sig till större konsultbolag.
Konsultrollen är en karriärmöjlighet för dataingenjörer och systemvetare med många olika inriktningar, men Klas Bonde framhäver it-säkerhetskompetens och konsulter med den kompetens som krävs för att integrera traditionella it-lösningar och molnbaserade lösningar som särskilt efterfrågade de kommande åren.
– It-kompetens är rent generellt en bristvara i dagsläget och kommer så vara även i framtiden. Om du är nyfiken, lyhörd och har förmågan att omsätta en kunds utmaningar till it-lösningar så spår jag att du kommer att gå en ljus framtid till mötes som it-konsult, säger Klas Bonde.

Kan du tänka dig att jobba som konsult eller rekommendera en vän eller kollega att jobba som konsult?

konsult_graf_1

Tror du på bättre utvecklingsmöjligheter som konsult än anställd?

konsult_graf_2