Myndigheter befinner sig mitt i en intensiv digitaliseringsutveckling

Publicerad 7 februari 2017
Text: Annika Wihlborg

Anders Wester, chef för it-applikationer och drift på Trafikverket. Foto: Ola Hedin / Trafikverket
Anders Wester, chef för it-applikationer och drift på Trafikverket. Foto: Ola Hedin / Trafikverket
Ett argument som talar för att myndigheter som it-arbetsgivare är det faktum att it har fått en allt mer strategisk roll på senare år. De kommande åren ligger mycket fokus på att öka digitaliseringstakten samt att maximera digitaliseringens fördelar.

Att förena digitalisering med samhällsnytta är därför en övergripande utmaning som många myndigheter står inför.
– Att många vill arbeta på Försvarsmakten kan bero på att deras verksamhet i hög grad associeras med högteknologisk utveckling. En anledning till Polisens popularitet kan vara att många tycker att polisverksamheten är intressant. Det är förstås också roligt att många är intresserade av att arbeta på Trafikverket och Transportstyrelsen, säger Anders Wester, chef för it-applikationer och drift på Trafikverket.

It i framtidens infrastruktur
Han anser att myndigheter överlag kan bli bättre på att kommunicera vilka högteknologiska karriärmöjligheter de kan erbjuda samt att framhäva hur it-verksamheten ser ut på de olika myndigheterna.
– Trafikverket har exempelvis ett spännande samhällsbyggaruppdrag med en tydlig koppling till digitalisering. Det innebär bland annat att it är inkopplat i alla stora infrastrukturprojekt, exempelvis Citybanan och Förbifart Stockholm. Trafikverket är mer högteknologiskt än man vid första anblicken kan tro. Vi utrustar exempelvis vägar och tunnlar med detektorer och förfogar över ett fibernät som används dels av transportsystemet och dels hyrs ut till externa kunder, säger Anders Wester.

Digitalisering utifrån många perspektiv
På många myndigheter finns möjlighet att arbeta med digitalisering utifrån många perspektiv, från kabelnivå till strategisk automatiseringsnivå. Behovet av it-akademiker inom alltifrån kommunikationsteknik till systemutveckling är stort och väntas öka de kommande åren i takt med att pensionsavgångarna blir fler.
– Civilingenjörer och systemvetare som vill vara med och bygga framtidens samhälle, gärna agerar problemlösande och vill delta i it-projekt som underlättar individer och företags vardag har därför mycket att hämta på svenska myndigheter de kommande åren. Att se andra lösningar än att bygga mer vägar och järnväg är en intressant utmaning som främjar innovationskraft i vår it-verksamhet, säger Anders Wester.