Nya värden på en förändrad arbetsmarknad

Publicerad 7 februari 2017
Text: Christer Berg, ordförande Dataföreningen

Christer Berg, ordförande Dataföreningen
Christer Berg, ordförande Dataföreningen
Formerna på arbetsmarknaden kommer att få stor betydelse för framtiden. En stark drivkraft är ökade frihetsgrader för individen: Digitala plattformar sänker trösklarna för eget företagande. Gig-ekonomin, där individer lever på kortade uppdrag, blir allt mer accepterad. Lägg därtill ”gör det själv”-trenden där individer blir producenter. Och delningsekonomin där alla kan göra affärer på sina tillgångar.

Samtidigt driver automation förändringen till en ny nivå. Artificiell intelligens i system eller fysiska robotar väntas ta över hälften av alla jobb. Allt från busschaufför till advokat finns på listan över utrotningshotade yrken. Vi kommer att kunna tillgodose en hög materiell standard och de flesta av de tjänster vi behöver med betydligt färre sysselsatta. Samtidigt som fler får tillgång till skapade värden.

Vilka yrken kommer då att finnas kvar? Ja, det är egentligen enkelt – i närtid är det yrken som är med och driver på denna utveckling. Ett bra trick är att följa hur riskkapitalister investerar. Hetast just nu är AI-tillämpningar, autotech, fintech, intelligenta saker och nya användargränssnitt med virtuell eller förstärkt verklighet.

Förändringarna på arbetsmarknaden innebär skiften där du i din karriär behöver ta ett större ansvar för kopplingen mellan värdeskapande och arbetsinsats. Etablerade företag tänker allt mer som start-ups. Det kommer också du som individ att behöva göra.

Vår gemensamma framtid är beroende av att vi kan lämna gamla strukturer för hur värde skapas och våga ta klivet in i nya.

/Christer Berg, ordförande Dataföreningen