Presentation

Ständigt fokus på att göra allting bättre

Publicerad 7 februari 2017

Anders Gibeck, Global Product Manager, Software and Station Solutions och Christoffer Klarin, Software Developer, Controller Software Engineering, R&D.
Anders Gibeck, Global Product Manager, Software and Station Solutions och Christoffer Klarin, Software Developer, Controller Software Engineering, R&D.
Anders Gibeck och Christoffer Klarin är rörande överens om att de har hamnat på en mycket spännande och intressant arbetsplats. På Atlas Copco är målet hela tiden att utveckla nya innovativa lösningar åt kunderna. Samtidigt erbjuds du som anställd stora möjligheter till egen kompetens- och karriärutveckling.

Atlas Copco är just nu inne i en förändringsfas med ett växande fokus på mjukvara inom utveckling av mekaniska produkter.
– Atlas Copco har ju traditionellt varit ett företag som säljer hårdvaruprodukter, men idag går vi mot mer fokus på mjukvaran som omger produkterna, berättar Anders Gibeck, Global Product Manager.
Christoffer Klarin, Software Developer, befinner sig mitt uppe i den här nya utvecklingen. Han har hunnit arbeta två år på Atlas Copco dit han sökte sig via ett konsultföretag.
– Jag läste en kandidatexamen inom elektroteknik och fick testa på lite programmering under den utbildningen. Genom det fick jag upp intresset för inbyggda system och insåg att det var inom det här området som jag vill arbeta och valde därför att läsa vidare till en master inom inbyggda system, berättar Christoffer och tillägger:
– Om du arbetar med programmering är Atlas Copco kanske inte den första arbetsgivaren du tänker på, men det finns otroligt mycket programmering bakom våra produkter, så jag tycker verkligen att jag har hamnat rätt. Nu sitter jag med och utvecklar en kommande produkt som är ett handhållet trådlöst verktyg och som sedan någon månad tillbaka är ute på test hos utvalda kunder inom bilindustrin.

Examensarbete blev inkörsport
Anders Gibeck är civilingenjör i grunden inom industriell ekonomi.
– Jag har alltid varit tekniskt intresserad och efter att ha arbetat två somrar på Scania väcktes intresset för produktion kopplat till teknik och marknadsföring. Detta ledde till att jag skrev mitt examensarbete här på Atlas Copco, och på den vägen är det, berättar Anders som arbetat som produktchef inom företaget sedan 2012.
Just nu arbetar Anders som global produktchef på General Industry, en division inom affärsområdet Industriteknik som omfattar flygindustri, elektronikindustri, vitvaror, offroad med mera.
– Idag arbetar jag som produktchef för mjukvaran i vårt erbjudande.

Alltid stimulerande arbetsklimat
Företagets ökade fokus på mjukvaruutveckling påverkar både affärsmodeller och kompetens, berättar Anders Gibeck vidare.
– Generellt sett så har säljare och produktspecialister god kompetens om hårdvaran. Den ökade mjukvaruutvecklingen ställer dock krav på att anställda ändrar sitt fokus. Det handlar fortfarande om att sälja värde till kunden men man måste kanske ändra sitt fokus och lära sig nytt för att kunna sälja mjukvara istället för bara hårdvara.
Drivkraften hos Atlas Copco att hela tiden söka efter nya och bättre sätt att bygga processer och teknologi är en av de saker som gör att Anders trivs så bra på sitt jobb.
– Det här tänkandet genomsyrar hela arbetsplatsen och gör arbetet väldigt stimulerande. Varje morgon stiger jag upp och tänker att idag kommer jag få arbeta med ny teknologi. Jag vet att Atlas Copco alltid kommer att spendera resurser på att hela tiden göra saker bättre för att hjälpa våra kunder, och det är väldigt roligt att få vara en del av detta, framhåller Anders.

Chanser till utlandsjobb
Atlas Copco erbjuder samtidigt stora möjligheter till kompetensutveckling och internutbildning för sina anställda.
– På mjukvarusidan finns det många intressanta projekt här i huset, och det är flexibelt att byta projekt om man önskar det. Jag har själv hunnit delta i tre projekt. Vill du läsa kurser och utvecklas på det sättet så finns det alltid sådana möjligheter. Är du intresserad av att bli projektledare så finns den möjligheten också, berättar Christoffer Klarin.
Med Atlas Copcos globala spännvidd erbjuds även stora möjligheter att arbeta internationellt.
– Jag jobbar ju som global produktchef, så jag reser mycket och har besökt de flesta delarna av världen. Våra chefer uppmuntrar de anställda att arbeta utomlands och många av mina kollegor har varit utomlands och arbetat i perioder, avslutar Anders Gibeck.

Atlas Copco
Atlas Copco är en industrigrupp med världsledande ställning inom kompressorer, expansionsturbiner och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrustning, industriverktyg och monteringssystem. Med innovativa produkter och tjänster erbjuder Arlas Copco lösningar för hållbar produktivitet. Företaget grundades 1873 och har sitt huvudkontor i Stockholm. Atlas Copco har cirka 37 500 anställda och kunder i över 170 länder.
www.atlascopco.com

www.atlascopco.com