Telekombranschens intensiva teknikskifte attraherar många

Publicerad 7 februari 2017
Text: Annika Wihlborg

Ulf Ewaldsson, Senior Vice President, CTO and Head of Strategy på Ericsson. Foto: Daniel Roos
Ulf Ewaldsson, Senior Vice President, CTO and Head of Strategy på Ericsson. Foto: Daniel Roos
Enligt Framtidens Karriär – It & Datas undersökning bland ett slumpmässigt urval av dataingenjörer och systemvetare är Ericsson både den mest välkända och intressanta privata arbetsgivaren.

Telekombranschen befinner sig just nu mitt i ett intensivt teknikskifte, där 5G, molnbaserad teknik, VR och Internet of things bidrar till att rita om kartan.
– Vi är självklart både otroligt stolta och glada över att Ericsson toppar såväl kännedom som preferens när it-akademiker listar privata arbetsgivare. Att vi gick ut med nyheten att vi planerar att anställa ettusen nya it-akademiker kan ha bidragit till vår höga placering, liksom att vi arbetar mycket med 5G-teknik, vilket attraherar många. När vi själva genomför karriärundersökningar vill merparten av deltagarna jobba med tekniker som har framtiden för sig, säger Ulf Ewaldsson, Senior Vice President, CTO and Head of Strategy på Ericsson.

Högteknologisk bransch
Han har själv tillbringat hela sin karriär i telekombranschen och började på Ericsson i början av nittiotalet. Sedan dess har Ulf Ewaldsson bland annat arbetat utomlands i fjorton år, med projektledning, forskning, försäljning och utveckling. Därefter blev han ansvarig för företagets mobiltelefonverksamhet och sedan ett par år tillbaka är Ulf Ewaldsson alltså global teknikchef.
– Telekombranschen är intressant eftersom det är en av de mest högteknologiska branscher som finns. Det är en bransch som berör otroligt många människor runtom i världen. I dagsläget finns uppskattningsvis fyra miljarder smartphones i världen, om fem år tror man att antalet har passerat sex miljarder. I telekombranschen finns goda möjligheter att dels arbeta med teknik i absolut framkant och dels delta i och leda globala utvecklings­projekt, säger Ulf Ewaldsson.

Genomför projekt på ett engarerat sätt
Hans karriärtips till it-akademiker är att satsa på ett område som du verkligen intresserar dig passionerat för. Se till att genomföra de projekt och de uppgifter du får på ett engagerat sätt som verkligen visar att du kan ta dig an svåra uppgifter med perfektion.
– När vi rekryterar tittar vi mycket på om kandidaterna har lyckats genomföra olika projekt på ett dedikerat och engagerat sätt. Om du är noga med hur du genomför saker och ting så får du snabbt ett rykte om dig om att vara en person som inte tvekar att ta dig an och genomföra svåra uppgifter, säger Ulf Ewaldsson.

Vilka av följande privata it-arbetsgivare känner du till väl?
Privat_grafer_1
Vilka av dessa privata it-arbetsgivare kan du tänka dig att jobba för eller rekommendera till en vän eller kollega?
Privat_grafer_2
Om undersökningen
Framtidens Karriär – It & Data har genomfört en trendundersökning riktad mot ett slumpmässigt urval av 4 000 it/dataingenjörer och systemvetare. Undersökningen genomfördes 20–23 januari 2017.