Viktigt att våga utmana gamla synsätt och strukturer

Publicerad 7 februari 2017
Text: Anette Bodinger

Robin Silfverhielm, Chief Digital Officer på Skandia.
Robin Silfverhielm, Chief Digital Officer på Skandia.
– Det finns saker i branschen som är mer grundade på tradition än på rationella sakskäl. Ett råd till den som funderar på en it-karriär är därför att våga utmana gamla synsätt och strukturer, säger Robin Silfverhielm, Chief Digital Officer på Skandia.

Att göra karriärplaner är ett ganska vanligt fenomen, men Robin Silfverhielm har inte haft någon direkt plan för sin yrkeskarriär.
– Faktum är att jag avundats kompisar som tidigt visste vad de ville bli och sedan gjorde allt för att förverkliga sina planer. Jag har valt jobb efter intresse och halkade in på digitaliseringsspåret allt eftersom.
Plan eller inte, en karriär inom it blev det ändå. Efter bergsingenjörsexamen från KTH blev det ett år inom tillverkande industri, sedan följde en tid på dåvarande OMX som it-projektledare.
– Efter det arbetade jag i tio år som managementkonsult på Accenture med inriktning på digitaliseringsfrågor, främst för bank. Sedan snart ett år tillbaka ansvarar jag för Skandias digitaliseringsprogram.

Krävs snabbhet
Snabbhet är, enligt Robin Silfverhielm, en av de största utmaningarna för dagens bank- och försäkringssektor.
– Att kunna komma ut med nya tjänster snabbt ställer stora krav på genomförandeförmåga. Många intresserar sig för vad man borde göra och spenderar mycket tid på att ta fram häftiga koncept och designskisser. Men det är när teorierna ska omsättas i praktiken som den stora utmaningen uppstår.
Här, menar han, hjälper det inte mycket med visioner, det krävs rätt inställning och hårt jobb för att komma tillrätta med problemen.
– Om man jämför de stora spelarna med mindre, moderna aktörer så lanserar de små nya tjänster och erbjudanden i en takt som vi traditionella aktörer har svårt att hinna med. Mycket beror på att de redan från början har etablerat en mycket modernare syn på hur man bedriver utveckling, medan vi andra sitter fast i gamla traditioner som kan vara svåra att ändra på.
Till alla som funderar på en it-karriär inom bank- och försäkringsbranschen vill Robin Silfverhielm ge rådet att faktiskt prova på.
– Idag finns stora möjligheter, med allt från extrajobb hos fintech-startups till traineeprogram hos större etablerade aktörer. Behovet av kompetent personal inom it är enormt i vår bransch.