Försäkringsbranschen

It-tung bransch mitt i ett historiskt teknikskifte

Publicerad 18 februari 2022
Text: Annika Wihlborg Foto: Johan Marklund
Anders Lundsten, CIO på Folksam. Foto: Johan Marklund

På försäkringsbranschens förändringsresa går teknik och affärsutveckling hand i hand. Arbetssätten blir alltmer agila och de traditionella stordatorlösningarna ersätts i ökad utsträckning av en molnbaserad infrastruktur.

I försäkringsbranschen finns ett flöde av nya affärsmodeller, drivet av IoT, blockchain, automatisering och förändrade kundkrav. Under coronapandemin har dessutom allt fler nischade aktörer och startups utmanat branschens traditionella strukturer.
– Jag sökte mig till försäkringsbranschen eftersom det är en service- och tjänstebransch som på senare år utmanats av innovativa aktörer och nya kundkrav. Det har lett till att vi nu befinner oss mitt i ett omfattande teknikskifte som inkluderar både stora plattformsbyten, nya tjänstepaketeringar och nyskapande arbetssätt, säger Anders Lundsten, som i februari 2022 blev ny CIO på Folksam. Han har tidigare varit CIO på bland annat Clas Ohlson, Dustin, Vinggruppen, DeLaval och Telenordia.
Han beskriver försäkringsbranschen som en it-tung bransch där it är en naturlig del av kärnverksamheten och där it-utveckling är närvarande i alla delar av verksamheten.
– På Folksam pågår sedan fyra år tillbaka ett långsiktigt och spännande arbete med att modernisera och konsolidera våra kärnsystem. Vi har en stor it-avdelning med över 600 medarbetare och karriär- och specialiseringsmöjligheterna är många. Vi satsar på livslångt lärande och erbjuder it-akademiker en möjlighet att fylla en viktig funktion i arbetet med att tillmötesgå föränderliga kundbehov och framtidens sätt att konsumera försäkringar. I försäkringsbranschen får man verkligen ta en aktiv roll på den pågående moderniseringsresan, säger Anders Lundsten.

”Vår målsättning är att skapa trygghet för våra kunder.”

Berör alla människor
Eftersom försäkringsbranschen investerar mycket i it-tjänster och infrastruktur är kompetens- och rekryteringsbehovet brett. För att kunna genomföra ett skifte som tar branschen in i framtiden behövs alltifrån Java- och .NET-utvecklare till stordator- och Cobolutvecklare. Dev Ops-utvecklare, data scientists och scrum masters är några andra exempel på kompetenser som efterfrågas nu och framöver.
– Försäkringsbranschen är en samhällsviktig bransch som berör alla människor. Vår målsättning är att skapa trygghet för våra kunder och bidra till en hållbar värld, säger Anders Lundsten.