Presentation
Folksam

Modernisering som ger dubbel utveckling

Publicerad 18 februari 2022
Foto: Johan Marklund
Rickard Hallin, enterprise architect och Meridjaan Lysmar, Scrum master på Folksam. Foto: Johan Marklund
Rickard Hallin, enterprise architect och Meridjaan Lysmar, Scrum master på Folksam. Foto: Johan Marklund

Försäkringsbolaget Folksam är mitt i en moderniseringsresa. För den som vill följa med finns alla möjligheter till utveckling – både teknisk och personlig.

Folksam är ett av landets äldsta och mest kända försäkringsbolag. Det är ett mångsidigt företag med en omfattande teknikpark som erbjuder mycket att lära. Här finns både moderna contain­erplattformar och molntjänster, och tekniker och plattformar som utvecklades på 60-talet. Idag är företaget mitt i en omfattande modernisering.
– Vi arbetar med att hitta möjligheter att digitalisera oss i alla avseenden. Och det händer saker på alla fronter; internt, externt och inom både pension och sak- och livförsäkring, berättar Rickard Hallin, enterprise architect på Folksam sedan 2019.
Det handlar om konsolidering av plattformar, framtidssäkring av drift, kontinuitetsfunktionalitet, skalbarhet och tillgång till moderna tjänster i publika moln.
– Vi vill helt enkelt hitta de smart­aste, mest optimerade och kostnads­effektiva lösningarna som stöttar både våra och alla kunders behov. Vare sig en kund är på webben, i en app eller i en integrerad lösning mot en våra partners, ska man kunna utföra sitt ärende snabbare. Och samtidigt känna sig trygg i att man kan lita på de tjänster man nyttjar, säger Rickard.

Vill du utveckla innovativa IT-lösningar i ett företag med både hjärta och hjärna? Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Behöver bli fler
Mycket har redan hänt i utvecklingen och Folksam ligger idag i många avseenden i framkant. Till exempel genom förflyttningen mot OpenShift och användningen av React inom front end. Men det är en lång resa kvar och med ett så omfattande digitaliseringsarbete växer givetvis behovet av fler kompetenta kollegor. Det finns ett stort behov av systemutvecklare och tekniskt bevandrad kompetens inom automation, dev ops, integration och mycket mer.
– Vi behöver fler kollegor som kan hjälpa oss att fokusera på publikt moln, containerplattformar, integrationstekniker och identitetslösningar, säger Rickard.
Det är ett utvecklande arbete som utlovas. Och det gäller inte bara ur ett tekniskt perspektiv.
– Att vara med på den här förflyttningen är verkligen spännande. Man får vara med och bestämma hur vi ska nå de uppsatta målen och sen jobba för att komma dit på bästa sätt. Målet är att mer ska vara i molnet, men det finns ju flera olika sätt att komma dit. Att få både påverka och bidra i det arbetet känns väldigt roligt och kreativt, säger Rickard.
Han får medhåll av kollegan Meridjaan Lysmar. Hon kom till Folksam som systemutvecklare och är idag nybliven Scrum master i ett team som arbetar med att säkerställa en effektiv och relevant kundkommunikation och marknadsföring.
– På de tre år jag varit här har jag lärt mig otroligt mycket, säger Meridjaan.

Generösa möjligheter
Det var bara ett halvår sedan hon kände att hon ville utvecklas och förflytta sig mot managerhållet. En ambition som fick tydligt gehör hos hennes chef. När en scrum master-tjänst blev tillgänglig, rekommenderade han henne att söka.
– Jag fick gå en kurs och några dagar senare var det bara att köra, säger hon.
– Vet man vad man vill göra och vad man vill utveckla sig mot, så är det både enkelt och oerhört uppskattat här.
Genom avtal med externa aktörer som Crisp och Berghs har alla medarbetare inom Folksam tillgång till högkvalitativa kurser för att utvecklas. Inom IT erbjuds också åtta timmar lärande per vecka.
– Vi uppmanas förnya oss och lära oss mer för att kunna sköta digitaliseringen så bra som möjligt. Kurserna vi erbjuds är bara en del av det, säger hon.
– Det kan också handla om att förkovra sig på egen hand, fortsätter Rickard. Eftersom Folksam har funnits så länge finns det en otrolig bredd av både nya och äldre tekniker att lära sig av. Så det finns alla möjligheter att både utveckla och bredda sin kompetens här.
– Det är en utvecklande och rolig arbetsplats med härliga kollegor och ett företag med bra värderingar. Eftersom Folksam är så stort kan vi påverka genom att investera våra kunders pengar på ett hållbart sätt och jag känner verkligen att jag kan stå bakom det som görs, säger Meridjaan.

Vill du utveckla innovativa IT-lösningar i ett företag med både hjärta och hjärna? Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Folksam

Folksam är ett av de största försäkringsbolagen i Sverige. Huvud­kontoret finns i Folksamhuset på Södermalm i Stockholm. Folksamgruppen består av de två ömsesidiga koncernerna Folksam Sak och Folksam Liv samt flera dotterbolag, bland andra KPA Pension och Folksam LO Pension. Folksam grundades 1908 och har idag nästan 4000 anställda varav drygt 600 inom IT.

www.folksam.se