Presentation
E.ON

På E.ON är IT en självklar del av kärnverksamheten

Publicerad 18 februari 2022
Foto: Johan Bävman
Gustav Nygren, maskin­inlärnings­ingenjör och Lina El Haj Youssef, fullstack systemutvecklare på E.ON. Foto: Johan Bävman
Gustav Nygren, maskin­inlärnings­ingenjör och Lina El Haj Youssef, fullstack systemutvecklare på E.ON. Foto: Johan Bävman

Det var kärleken som fick Lina El Haj Youssef, fullstack systemutvecklare, att lämna Abu Dhabi för Malmö. Sedan dess har det gått elva år, tio av dem har hon jobbat på E.ON.
– Den utvecklande arbetsmiljön håller högsta klass. Flytten fick mig att hitta hem, både jobbmässigt och privat.

Lina El Haj Youssef hade redan en kandidatexamen i datavetenskap när hon flyttade till Sverige. Sedan dess har hon ökat på sin kompetens ytterligare och bland annat läst avancerad systemutveckling vid Malmö högskola och certifierat sig som scrum master och solution arkitekt.
– Under mina drygt tio år på E.ON har jag fått axla allt större utmaningar i takt med att min kunskap och erfarenhet ökat. Idag har jag en roll som senior systemutvecklare med inriktning mot lösningsarkitekt.
Gustav Nygren, maskininlärnings­ingenjör har en lite mer ovanlig ingång till yrket.
– Jag studerade konst och design innan jag sökte in på matematikprogrammet vid Lunds universitet. 2018, när det började bli dags för examen, tipsade en kompis om att det fanns ett ledigt jobb på E.ON som skulle passa mig. Och på den vägen är det, idag arbetar jag som maskininlärningsingenjör på Data Engineering & Platforms vilket på E.ON innebär att jag utvecklar modeller och verktyg som i nästa steg används för att bland annat underhålla och övervaka elnätet.

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Olika projekt
Lina arbetar idag på E.ON Sverige som bland annat ansvarar för att säkerställa att E.ON Energidistributions IT-tjänster fungerar och uppfyller verksamhetens krav. Under de gångna åren har hon varit involverad i en rad olika IT-relaterade projekt. Ett exempel är NEAT, Nordic External Access Tool, som hanterar alla behörighet­er för entreprenörer som jobbar mot E.ON.
– Ett annat projekt handlade om att bygga ett digitalt arkiveringssystem för hantering av bland annat anläggningsritningar. Ytterligare ett projekt handlade om E.ON Energidistributions beställnings- och administrationsportal för hantering beställningar som gäller kundnyckelskåp.

Stor variation
Även Gustav har en lång lista på olika projekt som han arbetat med under sina snart fyra år i verksamheten.
– Som nyanställd fick jag i uppgift att bygga en automatisk feldetektering av problem i fjärrvärmenätets kundanläggningar. Ett annat projekt handlade om optimering av de abonnemang som vi har mot andra elleverantörer, vilket innebar att jag och mina kollegor skulle prognostisera effektbehovet i våra elnät.
Teamet som Gustav är med i arbetar mycket med open source-verktyg. Till vardags arbetar han med bland annat Cassandra, Kafka, Spark och Snowflake.
– Sedan använder vi oss av Python för att limma ihop verktygen och för maskininlärning.
I Linas fall arbetar hon på daglig basis med .NET, C# och SQL server samt olika JavaScript-ramverk, som till exempel Vue, för att bygga användargränssnitt.
Gustav konstaterar att E.ON har en så omfattande IT-verksamhet att i stort sett alla verktyg, plattformar och programmeringsspråk går att hitta.
– Oavsett vad inom IT-världen man är intresserad av att jobba med så finns det möjligheter på E.ON.
Han får medhåll av Lina som flikar in att den breda verksamheten gör det möjligt att utvecklas åt många olika håll.
– Man kan bli specialist inom en teknik, men med tanke på att back-end och front-end ändå måste finnas så är det bra att kunna lite av båda.

I centrum
På frågan om de kan rekommendera andra att börja arbeta med IT på E.ON kommer svaret snabbt.
– Absolut, här finns en helt underbar arbetsmiljö med högt i tak, nära till ledningen och stora möjligheter att utveckla sina färdigheter. Det man gör uppskattas, och man blir sedd vilket är väldigt motiverande. Jag har varit här i över tio år – det säger väl en hel del om hur bra jag tycker att det är, säger Lina.
En annan stor fördel, påpekar Gustav, är att E.ON är en väldigt digital organisation.
– För oss på IT-sidan innebär det att vi är delaktiga i mycket av det som händer i verksamheten. Gillar man det så är E.ON helt rätt ställe att jobba på.

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

E.on

Vårt mål att förbättra människors liv handlar inte bara om energi och samhället. Det handlar också om att ge våra medarbetare en stimulerande och trivsam arbetsmiljö, som fungerar med livet i övrigt. Vi erbjuder en rad förmåner med fokus på hälsa, trygghet och balans mellan jobb och fritid. Vi ser även till att du får utvecklas och testa nytt.

www.eon.se