Presentation
Transportstyrelsen

Följ med på vår största resa!

Publicerad 13 februari 2023
Foto: Kicki Nilsson
Andreas Säterås, dataingenjör och it-arkitekt och Kajsa Johnson, programledare för uppdraget Nytt VTR på Transportstyrelsen. Foto: Kicki Nilsson
Andreas Säterås, dataingenjör och it-arkitekt och Kajsa Johnson, programledare för uppdraget Nytt VTR på Transportstyrelsen. Foto: Kicki Nilsson

Byggandet av ett nytt vägtrafikregister är det största som gjorts inom Transportstyrelsen, och nu rekryteras fler till uppdraget, som är både innovativt och spännande.
– Vi utvecklar samtidigt som vi avvecklar – man kan säga att vi bygger bron medan vi går på den, samtidigt som den gamla konstruktionen ska hålla, säger Kajsa Johnson, programledare för uppdraget Nytt VTR på Transportstyrelsen.

Arbetet med att ta fram ett nytt vägtrafikregister väntas ta tio år och kosta 1,8 miljarder kronor. Livslängden på den gamla datormiljön, som hanterar fordon och körkortsinnehavare, är begränsad och systemet blir allt tyngre att förvalta. Vissa delar härstammar från 70-talet. Samtidigt ökar kraven på digitalisering och förmågan att utveckla nya it-tjänster. Därför behövs ett nytt vägtrafikregister som kan möta framtidens behov.
Uppdraget skapar unika möjligheter inom it-området, och nu nyanställer Transportstyrelsen brett på en rad orter.
– Det vi gör berör miljontals medborgare, företag och organisationer. Vi behöver skapa ett nytt modernt och robust vägtrafikregister. Uppdraget är komplext men samtidigt är det en väldigt spännande, utmanande och rolig resa, säger Kajsa Johnson, som har jobbat i flera roller på myndigheten i tio år.

Jobba med IT hos oss. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

”Häftig problemlösning”
Hennes kollega, dataingenjören och it-arkitekten Andreas Säterås, bekräftar att de står inför spännande utmaningar.
– Vi bygger en ny förmåga som vi kallar AVAI (Automatgenererad, Visualiserbar, Analyserbar Information) vilket är en beroendekarta som på olika sätt ska stödja avdelningarna vid utvecklingen av det nya vägtrafikregistret. Därför använder vi oss av grafdatabasteknologi som är bra på att hantera stora mängder ihopkopplad data där relationerna är det centrala. Grafdatabaser är inget nytt men har mycket stor betydelse för företag som Facebook och Google. Vid utvecklingen av AVAI krävs det att vi är innovativa och tänker nytt. Det är riktigt häftig problemlösning vi håller på med, säger han.
För att skapa de bästa förutsättningarna för arbetet med ett nytt vägtrafikregister har Transportstyrelsen byggt upp en organisation, ett program. Och nu har man tillsammans börjat ta de första gemensamma stegen i utvecklingsfasen. Något som kräver ett agilt och iterativt arbets- och förhållningssätt.
– Vi har en gemensam färdplan för hur vi ska ta oss fram och håller på att bemanna upp. Nu är vi i nästa rekryteringsfas och vår kompetensförsörjningsstrategi går ut på att rekrytera över hela landet, i Umeå och Visby till exempel. Vi har lärt oss mycket av pandemin när det kommer till att arbeta i team, trots att man sitter på olika orter, förklarar Kajsa.

Återkommande kurser
Och teamkänslan är stark på Transportstyrelsen.
– Vi jobbar tätt tillsammans mellan vårt stöd på avdelning IT och våra berörda verksamheter, på strategisk, taktisk och operativ nivå. Vi jobbar gemensamt i produktområden för att bli effektiva och högpresterande. Vill man komma till en rolig och utvecklande arbetsplats är Transportstyrelsen rätta stället. Och är man en person som gillar förändringar så finns det absolut möjligheter att prova på olika roller. Det finns många här som varit här i över 20 år, säger Kajsa Johnson.
Hon får medhåll av Andreas Säterås.
– Jag tycker att det är väldigt frikostigt på Transportstyrelsen med att få utvecklas. Det uppmuntras också till att röra sig inom myndigheten vilket gör att man kan utvecklas i sin roll och får lära sig nya saker. Dessutom får man kurser återkommande, jag har till exempel tagit min IT-arkitekt certifiering i IT-arkitektur och certifierar mig just nu i data science här på jobbet, säger han.

Ständig framåtrörelse
Just för framdriften av det nya vägtrafikregistret har Transportstyrelsen utvecklat en egen introduktionsutbildning.
– Vi kopplar gärna på utbildningar. Ser vi att fler behöver en viss kompetens så ordnar vi med kurser. Vi måste ha våra medarbetare med på resan, säger Kajsa.
Och det finns hela tiden en framåtrörelse.
– Vissa tror att det är trögrörligt på en myndighet, men det känner jag inte alls igen. På Transportstyrelsen händer det hela tiden saker och möjligheterna är stora i och med att vi är många kompetenta medarbetare, det är det jag tycker är så roligt, säger Kajsa.
Hon avslutar:
– Så kom och jobba på Transportstyrelsen, hos oss spelar du roll!

Jobba med IT hos oss. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Transportstyrelsens IT-avdelning

Hos Transportstyrelsen får du chans att skapa och modernisera unika system. Miljontals medborgare, företag och organisationer är beroende av oss dygnet runt, året om. Vi är över 300 medarbetare på it-avdelningen med en central roll inom Transportstyrelsen och som utgör ett viktigt strategiskt och operativt stöd för all verksamhet oavsett om det är till sjöss, på land eller i luften.
Hos oss använder vi den senaste tekniken där du och din förmåga att hitta lösningar bidrar till utvecklingen. Vi har ett arbetsklimat där dina idéer får ta form. Vi arbetar agilt, involverar medarbetarna och driver utvecklingen tillsammans.
Här är det enkelt att bli inspirerad och motiverad, prova på nya arbetsuppgifter och arbetssätt. Projektet med det nya vägtrafikregistret är det största i myndighetens historia.
Välkommen att bli en i vårt lag!

www.transportstyrelsen.se