Presentation
ABB

Hel värld av IT-möjligheter på ABB

Publicerad 13 februari 2023
Magnus Uddman, produktchef hos ABB. Foto: Per Groth
Magnus Uddman, produktchef hos ABB. Foto: Per Groth

– Om du vill vara på en bra arbetsplats med massor av utvecklingsmöjligheter i många olika riktningar ska du söka dig till ABB. Det säger Magnus Uddman, teknisk produktchef för ABB Ability™ Performance Optimization for Hoists.

Det har gått 15 år sedan Magnus Uddman började på ABB som servicetekniker inom automation. Idag arbetar han som produktchef för en fjärrstyrd tjänst som övervakar och optimerar gruvspel, vilket säkert och effektivt transporterar malm upp ur gruvan.
– Tjänsten använder sig av automatisk datainsamling och analyser för att identifiera eventuella problem och utföra åtgärder för att förbättra prestandan.
Spindeln i nätet som kopplar samman kunder med ABB:s experter återfinns i Collaborative Operations Center i Västerås. Från kundernas anläggningar världen över överför sensorer och driftkritiska system data till sofistikerade program som gör avancerade dataanalyser dygnet runt. Resultatet, tillsammans med företagets lokala och globala expertis, hjälper kunderna förbättra sina processer.
– ABB utvecklar ständigt digitala lösningar som kopplas ihop i ett nätverk för att skapa mervärde för våra kunder. För gruvoperatörer innebär det ökad drifttid, tillgänglighet, prestanda och produktivitet.
Åren han arbetat på ABB säger han har gått fort.
– Att jag blivit kvar beror på att det hela tiden funnits nya utvecklingsmöjligheter, både teknikmässigt och inom ledarspåret.

Jobba med oss på ABB. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Forskning och utveckling
Elinne Sanchez, FoU-ingenjör hos ABB i Umeå, arbetar sedan två år tillbaka i ABB:s globala forsknings- och utvecklingsgrupp för gruvor.
– Jag skulle egentligen läsa till en master men blev skoltrött och såg i samma veva att ABB sökte ingenjörer till ett projekt inom gruvindustrin som var inriktat på robotik och automation. För mig innebar det ett jobb där jag fick arbeta inom mina två största intresseområden.
Idag är Elinne involverad i ett projekt med fokus på lösningar för automatiserad laddning av sprängmedel i gruvor med hjälp av robotar.
– Jag har även deltagit i andra projekt och har bland annat varit med och utvecklat ett Fleet Management System som används för att hålla koll på fordonsflottan i gruvmiljö.
Precis som Magnus trivs Elinne med alla karriärvägar som ett jobb inom it-sektorn på ABB för med sig.
– Möjligheterna är nästan oändliga. Du kan byta jobb, avdelning, teknik, position eller land utan att byta arbetsgivare. Oavsett var och inom vilken avdelning på ABB man börjar får man en bra grund och spännande framtidsutsikter.

Elinne Sanchez, FoU-ingenjör hos ABB.
Elinne Sanchez, FoU-ingenjör hos ABB.

Jobba med oss på ABB. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

ABB

ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation. Med hjälp av digitala lösningar skapar vi framtidens hållbara industri. Nu söker vi efter fler medarbetare med it-kompetens som vill påskynda den industriella omställningen. På ABB strävar vi efter en kultur där individuella olikheter inte bara välkomnas utan värdesätts.

www.abb.se