Presentation
Energiomställning

IT driver grön omställning på E.ON

Publicerad 13 februari 2023
Fatima Naeem, Lead Business Analyst, Alexandra Elmer, produktägare och Orvar Ehn, API-utvecklare på E.ON. Foto: Åsa Siller
Fatima Naeem, Lead Business Analyst, Alexandra Elmer, produktägare och Orvar Ehn, API-utvecklare på E.ON. Foto: Åsa Siller

På Energiföretaget E.ON är IT en självklar del av kärnverksamheten. IT är med och driver E.ON:s gröna transformation, som innebär att all energi från bolaget ska vara 100 procent förnybar och återvunnen senast 2025. Som IT-medarbetare på E.ON bidrar du till samhällets energiomställning och erbjuds samtidigt stora möjligheter att utvecklas i den riktning du själv önskar.

– I min roll som produktägare fungerar jag i mångt och mycket som en länk mellan affärsverksamheten och IT. Jag fångar upp affärsverksamhetens önskemål och krav och ser till att vår IT-enhet förverkligar dem. Hela vår IT-enhet arbetar nära affärsverksamheten, säger Alexandra Elmer, produktägare med ansvar för E.ON:s digitala kanaler som hemsida och app. Hon är systemvetare och har arbetat på E.ON sedan 2016.
– På E.ON uppmuntras jag till ständig utveckling, vilket jag uppskattar. Andra faktorer som gör E.ON till en utvecklande arbetsgivare är att det är ett stabilt företag med en prestigelös kultur som präglas av stark sammanhållning och en genuin omsorg om varandra, säger Orvar Ehn, API-utvecklare i E.ON:s systemintegrationsteam. Han är systemvetare och kom till E.ON som backendutvecklare på konsultbasis 2017. Efter fem år som konsult anställdes han av E.ON och ingår numera i ett team som koordinerar och bygger broar mellan IT-enhetens övriga team.

Jobba med oss på E.ON. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Snabb digitalisering
Energisektorn är i dagsläget hetare och mer aktuell än någonsin. E.ON investerar långsiktigt i IT-utveckling som en central del av sin gröna omställning, och bolagets IT-enhet befinner sig för närvarande i en expansiv fas.
– E.ON präglas av ett helhjärtat engagemang för kunden; vi månar på alla sätt om att skapa mervärde för våra kunder. Det kundcentrerade synsättet och den snabba digitaliseringsutveckling som sker nu är två anledningar till att jag trivs så bra i min nuvarande roll, säger Alexandra Elmer.
E.ON kan erbjuda en arbetsmiljö med högt i tak, nära till ledningen, goda möjligheter att göra sin röst hörd och påverka verksamheten och självklart även rikligt med karriär- och utvecklingsmöjligheter. E.ON har en stor IT-organisation där de flesta plattformar, verktyg och programmeringsspråk finns representerade, vilket öppnar för många utvecklingsspår och karriärvägar.
– Jag och mina kollegor har mycket frihet under ansvar. Här är det högt i tak och en informell stämning som råder. Det är också intressant att vara en del av den pågående digitaliseringsresan med omfattande förflyttningar in i molnet, säger Orvar Ehn.

Implementerar nytt CRM-system
Mjukvaruingenjören Fatima Naeem, som är Lead Business Analyst i ett av E.ON:s största IT-projekt, implementeringen av ett nytt CRM-system, kommer från Pakistan och inledde sin karriär på E.ON som praktikant för tre år sedan.
– Som nyanländ är det inte helt lätt att få in en fot i det svenska arbetslivet. Jag är därför glad att E.ON gav mig chansen att visa vad jag går för. Jag anställdes direkt efter praktikperioden och därefter har min karriärutveckling gått snabbt. Implementeringen av ett nytt molnbaserat CRM-system är ett storskaligt projekt som berör hela E.ON. I min roll som Lead Business Analyst har jag kontakt med många av våra olika verksamheter, säger hon.
En stark teamkänsla, kunniga kollegor och möjligheten att ha en ledande roll i en storsatsning som ska bidra till att föra E.ON in i framtiden är några faktorer som gör att Fatima Naeem trivs och kan rekommendera E.ON till andra IT-akademiker.
– Vi befinner oss i en spännande fas där vi förflyttar oss från befintlig IT-infrastruktur till moderna system. Min snabba karriärresa är en bekräftelse på att E.ON erbjuder fantastiska utvecklingsmöjligheter för den som är ambitiös och redo att ta för sig. Under mina år på E.ON har jag dessutom lärt mig otroligt mycket om hur energisektorn fungerar. Det blir spännande att vara med och bidra till att E.ON når sitt mål NettoNoll 2035, att senast 2035 ska de utsläpp av växthusgaser som vår verksamhet ger upphov till minskas till nettonoll, säger hon.

Jobba med oss på E.ON. Klicka här för att se våra lediga tjänster

E.ON

E.ON Sverige är en del av den internationella energikoncernen E.ON SE med huvudkontor i Essen, Tyskland. Inom koncernen jobbar runt 70 000 personer i 15 länder. E.ON:s mål att förbättra människors liv handlar inte bara om energi och samhället. Det handlar också om att ge våra medarbetare en stimulerande och trivsam arbetsmiljö, som fungerar med livet i övrigt. Vi erbjuder en rad förmåner med fokus på hälsa, trygghet och balans mellan jobb och fritid. Vi ser även till att du får utvecklas och testa nytt.

eon.se