Presentation
Livsmedelsverket

Livsmedelsverket – en guldgruva för it-specialister

Publicerad 13 februari 2023
Foto: Göran Ekeberg
Linnéa Björkdahl, digitaliseringscoach, Ylva Nordström, kravanalytiker och Nabil Akhlaque, systemutvecklare på Livsmedelsverket. Foto: Göran Ekeberg
Linnéa Björkdahl, digitaliseringscoach, Ylva Nordström, kravanalytiker och Nabil Akhlaque, systemutvecklare på Livsmedelsverket. Foto: Göran Ekeberg

Livsmedelsverket är inne i en spännande transformation där digitalisering av livsmedelskedjan, mobilitet och papperslös handläggning ställer nya krav på IT-stöden. En guldgruva för alla it-specialister som vill kombinera sin expertis med ett samhällsnyttigt jobb som gör skillnad.

Ylva Nordström arbetar sedan förra sommaren som kravanalytiker på Livsmedelsverket.
– Jag kände inte till så mycket om myndigheten men när tillfället dök upp insåg jag snabbt vilken spännande verksamhet jag hade chansen att få vara en del av. Om man är nyfiken och vill arbeta i en utvecklande roll i teknikens framkant, tillsammans med trevliga och kompetenta kollegor, ska man absolut söka sig hit.
Linnéa Björkdahl, digitaliseringscoach som liksom Ylva är ganska nyanställd, är också nöjd med sin nya tjänst.
– Det är en rolig yrkesroll där jag håller i många trådar och fungerar som tolk mellan arbetet på Digitaliseringsavdelningen och övrig verksamhet. Jag får göra mycket jag tycker är kul och lite till. Arbetsmiljön är väldigt öppen och inkluderande, är man nyfiken så finns möjligheten att involveras i projektet.

Spännande projekt
Nabil Akhlaque, systemutvecklare som även arbetar med UX-frågor, lyfter fram fördelen med att ett jobb på Livsmedelsverket går att kombinera med barn och familjeliv.
– Vi har hybrid-arbetsplatslösning som gör att man kan arbeta hemifrån när det passar arbetsuppgifterna.
Som verksamhetens enda UX-are är Nabil involverad i en rad spännande utvecklingsprojekt. Ett exempel är Kontroll på Distans.
– Här arbetar vi med den absolut senaste tekniken när det kommer till AI, sensorer, programmering och hårdvara. Målet med projektet är att kunna utföra slaktkontroller på distans, i stället för att en officiell veterinär måste vara på plats för besiktning.

Samverkan
Han berättar att alla projekt designas i samverkan mellan verksamhet och it.
– Vi ska till exempel utveckla ett nytt systemstöd för kontrollanter och veterinärer. De beskriver sina behov och formulerar kraven, sedan är det vi på it som tar fram den bästa lösningen.
Linnéa påpekar att projektsamarbetet speglar syftet med att avdelningen nyligen bytte namn från It-service till Digitalisering.
– Vi ville betona att vårt arbete inte bara går ut på att ”serva” verksamheten utan att vi bedriver en hel del projekt i egen regi. Namnbytet bytte diskursen för avdelningen i övriga verksamhetens ögon och lyfte oss från att vara där för att hjälpa andra till att ha ett fristående syfte som enhet.

Klicka här för att läsa mer om oss som arbetsgivare

Livsmedelsverket

Livsmedelsverket är Sveriges expert- och centrala kontrollmyndighet på livsmedelsområdet. Vi arbetar för säker mat och rent dricksvatten, bra djurhållning och hållbarhet. Vi driver och samordnar även beredskapsplanering så att försörjningen av livsmedel och dricksvatten fungerar i kris. Det pågår en snabb digitalisering av verksamheten och flera spännande IT-projekt lanseras. Därför söker vi nu nya duktiga IT-medarbetare.

www.livsmedelsverket.se