Presentation
Trafikverket

Utvecklas och gör samhällsnytta med oss på Trafikverket!

Publicerad 13 februari 2023
Foto: Ulrika Lundholm Ericsson
Hanna Söderberg, sektionschef, Kirsten Belin, innovationsledare och verksamhetsutvecklare, Marcus Polland, systemutvecklare och Ida Törn, tekniknära förvaltare på Trafikverket. Foto: Ulrika Lundholm Ericsson
Hanna Söderberg, sektionschef, Kirsten Belin, innovationsledare och verksamhetsutvecklare, Marcus Polland, systemutvecklare och Ida Törn, tekniknära förvaltare på Trafikverket. Foto: Ulrika Lundholm Ericsson

Vill du vara med och utveckla framtidens smarta, hållbara och säkra transporter och resor? På Trafikverket blir du en del av våra dynamiska team, där nytänkande och samhällsnytta är ledstjärnor.
– Resultatet av vårt arbete påverkar alla i Sverige och vi gör skillnad på riktigt. Jag har världens roligaste jobb!

Det säger Kirsten Belin, innovationsledare och verksamhetsutvecklare på IT järnväg. Kirsten, som är utbildad affärsutvecklare, arbetade under en period som konsult på Trafikverket och trivdes. För drygt två år sedan kom hon tillbaka och hennes roll här är helt ny. Avdelningen både förvaltar och bygger nya IT-system. Digitaliseringen av våra transportsystem går snabbt och för Trafikverket gäller det att jobba proaktivt.
– Digitaliseringen av järnvägen är ett oerhört spännande område. Jag bestämmer själv till stora delar hur jag lägger upp mitt jobb och det är enormt kul att få driva det här förändringsarbetet. Vi bygger upp vår innovationsförmåga och försöker förutse framtida behov och underlätta resandet. Det vi gör påverkar alla resenärer, så det är väldigt konkret och resultaten är synliga, säger hon.

Jobba med IT hos oss på Trafikverket. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Mångfacetterat och brett
Trafikverket är en av Sveriges mest mångfasetterade IT-arbetsplatser och funktionerna spänner över ett mycket brett område. Hanna Söderberg, som har en magister i data- och systemvetenskap från Uppsala universitet, har arbetat i fem olika roller under sina tio år på myndigheten. Idag är hon chef för en sektion som utvecklar IT-system kopplade till järnvägsdata.
– Det är en otroligt innovativ och kreativ arbetsplats, där vi hela tiden får tänka i nya banor. Trafikverket uppmuntrar nytänkande och vi har bland annat innovationsdagar och innovationslabb för att testa ny teknik, som AI, maskininlärning och Big data. Som medarbetare här blir man lyssnad på och kreativa idéer tas verkligen tillvara, menar Hanna.
Hon får medhåll av kollegan Ida Törn, som arbetar på samma sektion. Ida är socialpedagog i botten och jobbade under flera år inom behandlingsvården. Sedan läste hon till systemvetare och tog sin examen 2020. Hon kom till Trafikverket som studentmedarbetare och har fått en snabb karriärutveckling. Idag arbetar hon som tekniknära förvaltare, en roll som innebär att hon leder ett team av utvecklare, testare och kravare och skapar de bästa förutsättningarna för dem att göra sitt jobb.
– Här på Trafikverket får jag användning för hela min kompetens, både den tekniska och som beteendevetare. Mycket av mitt jobb handlar om teambyggande och relationsskapande. En väldigt stor fördel här är att man verkligen får chans att pröva sig fram i olika roller. Att komma in som studentmedarbetare är en så bra inkörsport, det öppnar många dörrar och man lär sig snabbt väldigt mycket, säger hon.

”Snabba puckar”
Även Marcus Polland började sin karriär på Trafikverket som studentmedarbetare. Hans första roll var som systemvetare och nu har han gått vidare till jobbet som systemutvecklare inom IT-planering och -anläggning.
– Vi utvecklar bland annat ett system för statistik på dödsolyckor på våra vägar och ett grundsystem för att göra beräkningar som används för att förebygga olyckor. En annan uppgift är att ta fram system för samhällsekonomiska analyser för att beräkna nyttan av olika projekt. Det är snabba puckar hos oss och jag har utvecklats enormt mycket sedan jag kom hit, säger Marcus.
De andra instämmer. Utvecklingsmöjligheterna på Trafikverket begränsas egentligen bara av dig själv och dina egna önskemål. Inställningen är att ingenting är omöjligt och medarbetarna stöds i sin karriär och uppmuntras att pröva sina vingar. Miljön är innovativ, kreativ och dynamisk och det finns ett brett utbud av kompetensutveckling.
På Trafikverket är man dessutom mån om att det ska finnas en balans mellan arbete och fritid. Här kan du kombinera familjeliv med en spännande karriär. Kirsten, Ida, Hanna och Marcus är överens – här är det lätt att trivas!

Jobba med IT hos oss på Trafikverket. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Trafikverket IT

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar, och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. Här finns många spännande karriärmöjligheter inom IT.

Låter det intressant? Läs mer på: www.trafikverket.se/jobbahososs