Presentation
Sandvik IT

Alla kan hitta sin väg inom Sandvik

Publicerad 13 februari 2024
Foto: Alexander Lindström
Jonathan Lindfors, IT Coordinator på Sandvik Coromant, Ellinor Svensson, Manager Digital Recommendations på Sandvik Coromant och Johanna Alkberg, Vice President Enterprise IT på Seco Tools. Foto: Alexander Lindström
Jonathan Lindfors, IT Coordinator på Sandvik Coromant, Ellinor Svensson, Manager Digital Recommendations på Sandvik Coromant och Johanna Alkberg, Vice President Enterprise IT på Seco Tools. Foto: Alexander Lindström

– Sandvik är ett fantastiskt bra bolag för alla som vill arbeta med it och få ut mycket av livet. Har man glöden och nyfikenheten kan man ta sig vart man vill – i sin egen takt, säger Johanna Alkberg, Vice President Enterprise IT på Seco Tools som är en del av Sandvik Group.

Att arbeta med it inom Sandvik Group innebär stora utvecklingsmöjligheter inom många olika områden. Jonathan Lindfors hade precis avslutat en teknisk gymnasieutbildning när han för 13 år sedan började på Sandvik IT Services, numera Sandvik Group IT.
– Jag jobbade med drift och förvaltning av övervakningsverktyg för applikationer och it-lösningar. För sex år sedan började jag en ny tjänst som operationell tekniker på Sandvik Coromant. Idag har jag en koordinerande roll med uppdrag att allokera resurser och säkerställa att driften går i fas med övriga organisationen.
Jonathan lyfter fram de många karriärvägarna som viktiga anledningar till att han arbetat inom koncernen så länge.
– Trivsel på jobbet är också en viktig faktor. Här finns jättebra chefer, trevliga arbetskamrater och ständigt nya utmaningar. I den funktion jag verkar kan du ha flera olika roller och jobba med ännu fler olika fokusområden fast du fortfarande har samma team och samma chef. Trivs man i gruppen och inte vill bli manager så behöver man inte ta steget uppåt för att växa, det går även att utvecklas i sidled, säger Jonathan.

Många vägar
Ellinor Svensson, Manager Digital Recommendations på Coromant, är inne på samma linje. Hon började sin resa på Sandvik som sommarjobbare. Det ledde så småningom till att Ellinor utbildade sig till civilingenjör i materialteknik och började ex-jobba på Coromant.
– Efter några år som applikationsspecialist, där jag jobbade tillsammans med våra kunder och hjälpte dem att programmera sina maskiner för att använda våra verktyg, kom jag in på sensorering, data analytics och det digitala. Idag är jag ansvarig för Sandvik Coromants skärdatarekommendationer som front-end är en mjukvara byggd på avancerad logik och produktdata i back-end.
Hennes elva år i bolaget har präglats av ständig utveckling med konstant nya möjligheter.
– Det finns fortfarande massor att upptäcka inom koncernen. Vägarna inom Sandvik kan leda i många riktningar och ta en till oväntade positioner.

Miljö där hjärnan stimuleras
Det är något som Johanna Alkberg, civilingenjör i både industriell ekonomi och data- och systemvetenskap gärna skriver under på. Efter sin examen 2014 började hon karriären på affärsområdet Sandvik Materials Technology (numera avyttrade Alleima) som affärsnära arkitekt. Därefter flyttade hon över till Divisionen Seco Tools för att snart skifta över mer mot ledar- och chefsskapet, först som avdelningschef för arkitektur och digital transformation, och numera som CIO och Vice President för Enterprise IT.
Johanna beskriver Sandviks företagskultur som en miljö där hjärnan stimuleras av komplexa utmaningar samtidigt som hjärtat stimuleras av ett större syfte om att ta världen in i en hållbar framtid och att göra det tillsammans som ett lag.
– Det finns också en stor förståelse för vikten av att ha en god balans mellan jobb och fritid. Man kan både ha en fin karriär och skaffa barn när man jobbar på Sandvik, fair play helt enkelt med jämställdhet som en självklarhet.

Stödjande företagskultur
Hållbarhet är ett viktigt ledord inom Sandvik och det sker dagligen förflyttningar i riktning mot ett bättre klimat, nya cirkulära modeller och medarbetare som trivs på jobbet.
På frågan om de tre kollegorna kan rekommendera andra it-experter att söka sig till Sandvik blir svaret ett unisont ”självklart”.
– Att som it-person, med hjälp av de nya tekniska möjligheterna, kunna bidra till att knyta ihop den fysiska verkligheten för att optimera vår egen och våra kunders verksamhet är enormt spännande säger Johanna.
Hon beskriver Sandvik som ett familjeföretag i storformat, i den bemärkelsen att man hjälps åt.
– Här får man stöd både som team och individ, oavsett vilka utmaningar det handlar om. Och det är inga konstigheter att be om hjälp, allt blir enklare och roligare när man hjälps åt.
Jonathan är inne på samma linje.
– Verksamheten är både stor och bred, och i kombination med en stödjande företagskultur gör det att alla som vill arbeta med it kan hitta sin väg inom Sandvik.

Sandvik

Sandvik är en högteknologisk och global industrikoncern med omkring 40 000 anställda. Våra IT-avdelningar förser vår globala organisation med tillförlitlig och säker infrastruktur och affärskritiska systemlösningar. Här måste allt fungera, dygnet runt.
Vi har även ett snabbväxande digitalt erbjudande med team som designar, utvecklar och underhåller kundlösningar som ökar effektiviteten med mycket god användarupplevelse.
Att jobba i en ständigt föränderlig verksamhet med försäljning i mer än 150 länder kräver vidsynta och affärsdrivna medarbetare, oavsett om din roll är systemadministratör, utvecklare, dataanalytiker eller projektledare.

www.home.sandvik