Försäkringsbranschen

AI och dataanalys driver utvecklingen

Publicerad 17 februari 2025
Text: Anette Bodinger Larsson Foto: Fredrik Hjerling
Hillevi Santoro, it-ansvarig för försäkringssidan på Skandia. Foto: Fredrik Hjerling
Hillevi Santoro, it-ansvarig för försäkringssidan på Skandia. Foto: Fredrik Hjerling

Försäkringsbranschen har genomgått en omvälvande digitalisering som förändrat både affärsmodeller och arbetssätt. I en tid av ökade kundförväntningar och snabb teknikutveckling har företag som Skandia anpassat sig genom att integrera nya molnlösningar och avancerad dataanalys i verksamheten.

Under de senaste tio åren har digitaliseringen inom försäkringsbranschen tagit stora kliv. Hillevi Santoro, it-ansvarig för försäkringssidan på Skandia, förklarar att utvecklingen drivits på av förändrade kundbehov och krav på tillgänglighet.
– Kundernas förväntningar har ökat. Idag är det inte längre en valmöjlighet att erbjuda digitala tjänster, det är en nödvändighet. Kunder vill kunna komma åt sin försäkringsinformation och få analyser när som helst, dygnet runt. För branschen handlar det inte bara om att sälja försäkringar utan om att skapa en digital upplevelse som gör det lätt för kunden att förstå och hantera sina produkter.
En av de största omställningarna på it-sidan är hur arbetssätten har förändrats. Tidigare var it-utveckling inom försäkringsbranschen mer traditionell, uppdateringar och releaser gjordes några gånger per år. I dag är utvecklingen mycket mer agil och kontinuerlig vilket gör det möjligt att snabbt anpassa sig till nya behov och krav.
– För tio år sedan arbetade vi på ett annat sätt och stora uppdateringar gjordes några gånger per år. Nu är arbetet mer dynamiskt där utveckling och leverans sker löpande, säger Hillevi Santoro.

AI och maskininlärning
En annan viktig aspekt av digitaliseringen inom försäkringsbranschen är användningen av artificiell intelligens för att effektivisera och förbättra olika processer. Skandia har nyligen implementerat ett AI-stöd för sina utvecklare som hjälper dem att skriva och förbättra kod.
– Det är Microsoftlösningen GitHub Copilot, som gör utvecklingsprocessen snabbare och mer effektiv, berättar Hillevi Santoro.
Förutom att använda AI för att förbättra interna processer öppnar teknologin också upp för nya möjligheter att analysera och använda kunddata. Försäkringsbolag sitter på en stor mängd värdefull kundinformation. Genom att använda avancerade analysverktyg och maskininlärning kan dessa data användas för att skapa mer personliga och effektiva tjänster.
– Försäkringsbranschen är otroligt datadriven, vi har enorma mängder kunddata som vi kan analysera för att skapa bättre produkter och tjänster. Det innebär att it och affärsutveckling går hand i hand, det är inte längre två separata funktioner.

”Försäkringsbranschen är otroligt datadriven, vi har enorma mängder kunddata som vi kan analysera för att skapa bättre produkter och tjänster.”

Säkerhet
Med digitaliseringen följer också ett ökat fokus på it-säkerhet. Försäkringsbolag hanterar känslig information om sina kunder vilket gör att dataskydd och applikationssäkerhet är avgörande. Samtidigt är det viktigt att den digitala upplevelsen för kunderna är så bra som möjligt.
– Vi arbetar mycket med applikationssäkerhet och användarupplevelse för att säkerställa att våra kunder får en säker, tydlig och enkel tillgång till sin försäkringsinformation. Den här typen av arbete var inte lika framträdande för tio år sedan då mycket av fokus låg på backend-lösningar snarare än på att skapa användarvänliga gränssnitt, säger Hillevi Santoro.

Framtidens kompetenser
För att möta de tekniska utmaningarna och behålla sin konkurrenskraft på en snabbt föränderlig marknad är rekrytering av rätt it-kompetens avgörande. För att hitta rätt talanger har Skandia förändrat sina rekryteringsprocesser till att fokusera mer på inställning och driv. Organisationen har även börjat titta på andra arenor för att hitta kompetens. Women in Tech har till exempel vuxit fram som en viktig partner för att presentera sig som arbetsgivare med fokus på kvinnor inom just it och tech.
– Vi har släppt på kravet om universitetsexamen för juniora it-tjänster och fokuserar i stället på att hitta personer som har rätt inställning och tekniska färdigheter. Viljan att lära nytt är oftast det absolut viktigaste när det kommer till en rekrytering. Vi fokuserar också mycket på hur vi kan bidra till en ökad jämställdhet inom it- och techbranschen och vi är stolta över att vi inom it har lika många kvinnor som män på ledande positioner, säger Hillevi Santoro.
Hon avslutar med att understryka att en karriär inom försäkringsbranschen erbjuder en mängd spännande möjligheter för it-specialister och systemvetare.
– För den som vill arbeta i teknikens framkant och samtidigt göra en positiv skillnad är försäkringsbranschen den rätta platsen. Här skapas lösningar som verkligen betyder något.